Pražská voda příští rok zdraží o inflaci. Město pod sebe převzalo její nákup

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Hlavní město dotáhlo do konce změny v zásobování metropole pitnou vodou. Od listopadu bude pro město vodu nakupovat městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Doposud pitnou vodu odebírala z vodních zdrojů soukromá společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou vlastní společnost Veolia. Změna v zásobování se podle představitelů města odrazí i v ceně vody, má zdražit pouze o inflaci.

Pražská vodohospodářská společnost podepsala smlouvu o nákupu vody s dodavateli Želivskou provozní a Vodárnou Káraný, které rovněž Praha převzala od Veolie.

„Praha přebírá plnou kontrolu nad svojí budoucností v oblasti zásobování pitnou vodou a nad diverzifikací strategických zdrojů. Jednou z klíčových oblastí, kterou pocítí každý Pražan, je stabilizace cen a jejich udržení v rámci dnešní úrovně. Už dnes se nám podařilo dosáhnout dohody, na jejímž základě se cena vody v Praze pro rok 2014 upraví pouze o inflaci,“ uvedl náměstek pražského primátora Jiří Vávra.

Podle předběžných plánů by se zdražení vody v příštím roce mělo pohybovat okolo dvou procent. O definitivní částce by měli rozhodnout radní koncem listopadu. Voda v hlavním městě zdražila mezi lety 2011 a 2012 o 12,05 procenta na 74,35 koruny. Hlavní město přesto patří tradičně mezi oblasti s levnější vodou, nejdráž se voda prodává na severu republiky.

Podle generálního ředitele PVS Petra Žejdlíka změna přinese Praze kontrolu nad využitím strategických zdrojů a jejich dlouhodobým rozvojem. Vodu bude Pražanům distribuovat PVK. „Nově uzavřené smlouvy jsou pro nás příslibem stabilních vztahů do budoucna,“ uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos.

Do Prahy za rok přiteče 113 milionů metrů krychlových vody. Hlavní město odebírá největší část vody ze Želivky, a to 73 procent z celkového množství. Zbytek v poměru 16 procent a 11 procent přitéká z přírodní a umělé infiltrace v Káraném.

PVS působí jako správce pražského vodohospodářského majetku, který představuje účetní hodnotu přesahující 100 miliard korun.