Přepravci balíků hlásí rekordní Vánoce

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Předvánoční období znamená tradičně žně pro doručovatelské společnosti. Rostoucí obliba internetových obchodů přitom i letos táhne množství balíků k rekordním číslům. „Vypadá to na růst patnáct až dvacet procent, ale ještě není konec prosince,“ uvedl obchodní ředitel přepravní společnosti PPL Milan Loidl. Podle něj lidé stále častěji nechávají nákupy na poslední chvíli. Tento týden tak PPL přepravuje dvojnásobek balíků oproti jiným obdobím roku.

Podobný nárůst jako PPL hlásí kolegové z přepravní společnosti TNT. Rovněž tvrdí, že spotřebitelé čekají do posledního okamžiku na slevové akce obchodníků. „Nejvíce se teď vozí hi-tech zboží jako herní konzole, chytré telefony a tablety, následují hračky a móda, tradičně silné je odvětví automobilového průmyslu,“ uvedl obchodní ředitel TNT Express Petr Zajíc.

U dopravce DPD se zvedl počet přeprav o třetinu oproti loňským Vánocům. „Rekordní počty zásilek padly v úterý i ve středu,“ doplnil šéf českého DPD Daniel Mareš. Denní rekord hlásí i lídr trhu Česká pošta, jež odbaví přes polovinu balíků v Česku. „V úterý jsme přijali 320 tisíc balíků, to se ještě nikdy nestalo,“ uvedl mluvčí pošty Ivo Mravinac.