Převod automobilů se mění, bazary varují před vlnou krachů

Autobazar, iulustrační foto

Autobazar, iulustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Převádění vozidel je ode dneška jednodušší a bude spojené s jedinou návštěvou úřadu. V platnost vstoupila novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která zamezuje takzvaným polopřevodům, kdy původní majitel auto odhlásil, ale nový je na sebe dosud nepřevedl. Ministerstvo dopravy si od novely slibuje snazší dohledání skutečného vlastníka vozidla například v situacích, kdy je s ním spáchán přestupek.

Odhlášení starého a přihlášení nového vlastníka bude probíhat najednou v místě bydliště původního majitele. Stejně jako dosud bude muset auto před převodem projít evidenční kontrolou a nový majitel si bude muset před návštěvou úřadu zařídit povinné ručení. Zůstane také povinnost mít v době převodu platnou STK. Pokud se vůz nepřeveden do deseti dnů od koupě, hrozí prodávajícímu až padesátitisícová pokuta.

„Při vyřizování převodů ojetých aut bude záležet na prodávajícím a kupujícím, jak se domluví. Mohou jít na úřad společně, jeden může zmocnit druhého, nebo oba zmocní třetí osobu,“ uvedlo ministerstvo dopravy s tím, že při vyřizování přes prostředníka bude třeba doložit úředně ověřenou plnou moc.

Majitelé zpola převedených aut mají nyní půl roku čas, aby vozidlo do registru přihlásili. Pokud tak neučiní, bude vozidlo z databáze vyřazeno a administrativně tím zanikne. Podobné je to s vozidly, které byly do 30. června 2013 dočasně vyřazeny z provozu (v takzvaném depozitu). Jejich majitelé musí do konce letošního roku příslušnému úřadu nahlásit, k jakému účelu je vozidlo využíváno, jinak hrozí vozidlu administrativní zánik.

Prodejci ojetých vozidel novelu kritizují. Pokud totiž nakoupený automobil neprodají dalšímu zákazníkovi do deseti dní, čeká je návštěva úřadu spolu s původním majitelem, případně nutnost vyřízení notářsky ověřené plné moci. „Toto bude velký problém především pro autobazary z menších měst, kde mají daleko ke stanicím STK i k notáři,“ uvedl šéf Asociace prodejců použitých automobilů Petr Přikryl.

Zvýšená administrativní zátěž může být pro menší bazary likvidační, tvrdí asociace. Podle ní změnu neunese až 15 procent obchodníků.