Přímému prodeji se v Česku věnuje 276 tisíc lidí

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Počet lidí, kteří se v Česku věnují přímému prodeji, loni vzrostl o 30 tisíc na 276 tisíc. Většina z nich jsou ženy. Tržby firem v tomto odvětví stouply meziročně o dvě procenta na 6,4 miliardy korun. Vyplývá to z průzkumu Evropské asociace přímého prodeje SELDIA.

Podle předsedkyně Asociace osobního prodeje Ildiko Dikošové stojí za růstem počtu lidí v branži mimo jiné zintenzivnění náboru nových prodejců a příliv přímých prodejců do firem, které nově vstupují na český trh. Prostřednictvím přímého prodeje zákazníci nejvíce nakupují kosmetiku, výrobky osobní péče, doplňky stravy, potřeby pro domácnost, čisticí prostředky a další.

V celé EU se přímému prodeji loni věnovalo 5,7 milionu lidí. Společnosti přímého prodeje v osmadvacítce v loňském roce prodaly zboží v hodnotě přes 20 miliard eur. V rámci Evropy jsou největšími odbytišti přímého prodeje Německo, Francie, Británie, Rusko a Itálie. Mezi největší světové prodejce v oblasti přímého prodeje patří firmy Amway, Avon, Herbalife a Mary Kay.