Prodej vánočních stromků odstartoval, ceny zůstaly stejné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Se začátkem adventu odstartoval ve velkém prodej vánočních stromků a je možné je pořídit mezi mnohými obchodními řetězci. Ceny stromků by přitom měly podle vyjádření zástupců maloobchodu zůstat pro letošek ve srovnání s loňským rokem zhruba stejné.

Prodejní místa se stromky je možné již nalézt přes sítí Tesco. Chybět nebudou oblíbené druhy, kterými jsou především smrk pichlavý a jedle kavkazská, v nabídce bude i borovice černá, smrk ztepilý a borovice lesní. Podle mluvčího Tesca Jiřího Marečka je nejprodávanějším druhem vánočních stromků již několik let jedle kavkazská.

„Právě tento druh si kupuje téměř polovina našich zákazníků. Druhým nejoblíbenějším vánočním stromkem je smrk pichlavý, kterému dává přednost přibližně třetina kupujících,“ uvedl mluvčí. „Převážnou většinu stromků máme z české produkce. Necelá třetina je z dovozu, především z Dánska,“ dodal. Ceny stromků zůstávají podle Marečka na stejné úrovni jako v loňském roce, liší se ale podle regionů a kvality stromků. Obecně se jejich cena pohybuje v rozpětí od tří set do osmi set korun.

Stromky se začínají prodávat také před hypermarkety Kaufland. Nejpozdější termín zahájení prodeje stromků před svými prodejnami stanovil řetězec na 8. prosince. Kromě několika druhů borovic a smrků bude podle Šperla v nabídce také jedle kavkazská. Coby doplňkový sortiment budou k dostání živé stromky, ale také tradiční jmelí a ozdobná klest. „To vše za ceny, které jsou v zásadě totožné jako v loňském roce,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Stromky, advetní věnce, svícny..

V sobotu začal prodej i přes obchody Globus. „Zákazníkům nabízíme tradiční druhy stromků, jako jedli kavkazskou, smrk pichlavý, borovici černou, a také samozřejmě stále oblíbené domácí druhy, jako smrk ztepilý a borovici lesní,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. podle níž nabídku doplní živé stromky, jmelí, adventní věnce a svícny a další vánoční dekorace. „Ceny stromků jsme zachovali na loňských úrovních,“ sdělila Hobíková.