Prodejci lihovin Rémy Cointreau ČR vzrostly tržby na 2,25 miliardy korun

Jägermeister

Jägermeister Zdroj: profimedia.cz

Tullamore Dew
2
Fotogalerie

Jednomu z největších prodejců lihovin Rémy Cointreau ČR vzrostl za rok končící letošním březnem meziročně zisk o 72 procent na 92,3 milionu korun. 

Tržby za alkoholické nápoje se firmě zvětšily zhruba o pětinu na 2,25 miliardy korun, uvádí společnost ve své výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin. Firmě také o 30 milionů korun na 292,6 milionu rostly výnosy z reklamy. Nárůst tržeb očekává i letos. Společnost dováží bylinný likér Jägermeister, irskou whisky Tullamore Dew, Metaxu.

Firmě rostly zejména tuzemské tržby - zvýšily se o zhruba 330 milionů korun na 1,9 miliardy. Zahraniční pak vzrostly o necelých 50 milionů na 340 milionů korun.

Společnost loni v prosinci ukončila distribuční smlouvu s Gruppo Campari. Italská skupina Campari vyrábí například Cinzano nebo Aperol. "Obraty tvořené prodejem Gruppo Campari produktů budou nahrazeny vyšším růstem prodejů stávajícího portfolia," dodává firma.

Firma tak očekává letos nárůst obratu. "Společnost se bude i nadále soustředit na větší rozšíření prémiových značek z kolekce Rémy Cointreau Group, jako jsou koňaky Remy Martin, dále legenda mezi koňaky Louis XIII se svojí staletou historií, likér Cointreau, specialita Metaxa a další značky," uvádí v dokumentu společnost.

Společnost, která v ČR zaměstnává zhruba 65 lidí, vlastní francouzská nápojářská skupina Rémy Cointreau. Té se za stejné období díky čínské poptávce po luxusním koňaku nad očekávání zvýšil celoroční provozní zisk. Stoupl o 14,1 procenta na 236,8 milionu eur (něco přes šest miliard korun). Společnost v červnu také oznámila, že očekává vyšší střednědobý zisk.

Konkurenční české likérce Jan Becher v loňském účetním období do konce června 2017 klesly tržby o 56 milionů korun na 1,21 miliardy. Čistý zisk jí však stoupl ze 141 milionů na 157 milionů korun. Firma je součástí koncernu Pernod Ricard, druhého největšího výrobce destilátů a vína na světě. V současné době na českém trhu distribuuje kromě Becherovky Original více než 40 známých světových značek alkoholu.