Provozovateli e-shopu Kasa.cz klesly tržby

e-shop

e-shop Zdroj: profimedia.cz

První velký provozovatel internetových obchodů hlásí za loňský rok pokles tržeb. Výnosy společnosti Internet Retail, jejíž vlajkovou lodí je obchod Kasa.cz, klesly o devět procent na 2,1 miliardy korun. Samotná Kasa.cz však rostla o 28 procent. Její tržby však Internet Retail, stejně jako údaje o zisku, nezveřejnil.

„Propady byly sice výraznější, než jsme předpokládali, ale kopírují trendy v internetovém nakupování, kde velcí prodejci posilují na úkor středních a malých, a to platí především u e-shopů s rozsáhlým sortimentem,“ sdělila deníku E15 mluvčí Internet Retailu Jitka Součková.

Kromě obchodu Kasa.cz do skupiny v Česku a na Slovensku patří dalších osm menších e-shopů. Restrukturalizaci nebo dokonce prodej menších obchodů ale skupina podle Součkové neplánuje. Počítá však s tím, že pozice Kasy bude v rámci uskupení Internet Retailu dále posilovat. Změna však možná čeká skladbu akcionářů Internet Retailu.

„Část minoritních akcionářů nyní zvažuje prodej svého podílu,“ uvedla mluvčí skupiny. Transakce se ale podle ní pravděpodobně uskuteční mezi podílníky uvnitř skupiny a obejde se bez vnějšího investora. Většinovým vlastníkem společnosti Internet Retail je HP Invest.

Loni lidé utratili na síti zhruba čtyřicet miliard korun. Letos by útraty na internetu mohly dle odhadů činit až padesát miliard korun.

Tržby dalších
českých e-shopůTržby dalších českých e-shopů