Puma hlásí dramatický propad zisku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi loni vydělal 70 milionů eur (necelé dvě miliardy korun). To je o více než dvě třetiny méně než v roce 2011. Ten byl pro firmu rekordní, také kvůli letním olympijským hrám a fotbalovému mistrovství Evropy Puma vydělala 3,27 miliardy eur (asi 82,2 miliardy korun).

Nyní německá Puma, která je třetí největší společností na trhu (po Nike a Adidas) zavírá obchody, omezuje vývoj nových produktů a přestává hromadně sponzorovat sportovce napříč sportovními disciplínami. Vedení firmy se snaží o restrukturalizaci, největší za posledních 20 let, která má zisky firmy opět zvýšit. Přesto má generální reditel Pumy, Franz Koch v březnu odstoupit .

Puma se chce zaměřovat hlavně na trhy v Evropě, USA a Číně. Zatím ale žádné zlepšení není vidět, naopak se očekává, že firma propustí 450 lidí ze 11 300, které v současné době zaměstnává. Společnost snížila v minulém roce svým akcionářům dividendu z 2 eur na 50 centů, v roce 2013 ale očekává zlepšení. Loňský rok byl horší i pro konkurenci Pumy.

I firmě Nike v minulém roce klesly tržby, v prvním čtvrtletí to bylo o 12 procent, Adidas za stejné období hlásil dokonce 14 procentní nárůst.