Pumu má zachránit bývalý norský fotbalista

Puma

Puma

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma jmenoval novým generálním ředitelem Bjorna Guldena, který byl dosud šéfem dánského výrobce šperků Pandora a ještě dříve hrával fotbal za 1. FC Norimberk. Puma nyní provádí nejrozsáhlejší restrukturalizaci za dvě desetiletí, v jejímž rámci odešel na konci března po necelých dvou letech ve funkci dosavadní výkonný šéf Franz Koch.

Na nového šéfa Pumy čeká hodně práce a Gulden je odhodlaný problémy řešit. „Puma má jak v oblasti sportu, tak životního stylu obrovský potenciál a já se nemohu dočkat, až tato síla umožní další růst společnosti,“ řekl. Jedním z prvních úkolů 47-letého norského manažera, který byl dříve profesionálním fotbalistou a hrál za 1. FC Norimberk, bude nominace nového manažerský týmu. „Jsem naprosto přesvědčen, že Bjorn Gulden se dokonale hodí pro to, aby provedl Pumu pokračujícím programem restrukturalizace a transformace,“ uvedl k dnešnímu jmenování předseda správní rady společnosti Jean-François Palus.

Třetí největší výrobce sportovního oblečení, německá Puma, se snaží zvrátit svůj nepříznivý vývoj. Bude propouštět, omezovat sponzoring a redukovat svůj sortiment. Zisk Pumy se v loňském roce propadl o více než dvě třetiny na 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Změny již prosadila francouzská skupina luxusního zboží PPR, která je většinovým vlastníkem Pumy. Jejím cílem je zastavit pokles zisků a podpořit prodeje na hlavních světových trzích.

V rámci restrukturalizace má také zaniknout zhruba 450 pracovních míst z celkového počtu 11 300. Puma je třetím největším výrobcem sportovního oblečení na světě za konkurenty Nike a Adidas.