Ráj stánkařů na Václavském náměstí končí

Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit již zhruba před pěti lety. Záměr magistrátu ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. V souvislosti s tím pak vedení města svůj postoj přehodnotilo a navrhlo, aby se pouze snížil počet stánků a omezil jejich sortiment.

Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit již zhruba před pěti lety. Záměr magistrátu ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. V souvislosti s tím pak vedení města svůj postoj přehodnotilo a navrhlo, aby se pouze snížil počet stánků a omezil jejich sortiment. Zdroj: E15

Podle radní pro oblast správy majetku a podpory podnikání Aleksandry Udženiji by nových stánků mělo být jen šest a město je bude pronajímat obdobně jako kamenné obchody. Dodala, že ke změnám se město rozhodlo na základě žádostí od Sdružení Nového Města pražského a stížností ze strany tamních obyvatel. "Některé ty stánky, které tam jsou dneska, jsou 24 hodin otevřené, což znamená zvýšenou kriminalitu v daných lokalitách," uvedla Udženija.
Do konce letošního roku z pražského Václavského náměstí zmizí všechny pouliční trafiky a stánky s občerstvením.
Majitelem nových stánků bude magistrát, který tak bude mít větší kontrolu nad prodávaným zbožím. Ze stánků na náměstí by měl například zcela zmizet alkohol.
Stánky mají podle radní půlroční výpovědní lhůtu, z Václavského náměstí nadobro zmizí s koncem letošního roku. Kdy by se náměstí mělo dočkat i dalších změn, zatím ale není jasné.
5
Fotogalerie
Po Novém roce zmizí z Václavského náměstí v Praze většina stánků s občerstvením, květinami i tiskem. Zůstane pouze jeden s občerstvením. Uvedla to pražská radní pro majetek Aleksandra Udženija (ODS).

Praha 1 úplné zrušení stánkového prodeje občerstvení odmítá a podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) trvá na tom, aby stánky s klobásami byly na náměstí tři. Nové stánky, jejichž koupi Praha plánuje, přibudou v průběhu příštího roku. Konečné rozhodnutí bude ale na hlavním městě, nikoli na Praze 1.

V současnosti je na náměstí třiadvacet stánků, z toho dvanáct s občerstvením. Magistrát ale letos všem stánkařům vypověděl smlouvy. Stánky tak podle radní musí do konce roku zmizet. V průběhu roku pak magistrát nechá na horní část náměstí nainstalovat prosklené stánky ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects.

„Chystáme výběrové řízení na dodavatele. Zatím není možné říci, kdy budou nové stánky na náměstí umístěny,“ uvedla radní.

Lomecký tvrdí, že by se výměna měla uskutečnit až s budoucí obnovou náměstí, která se plánuje už řadu let. Tradiční prodej klobás na Václavském náměstí má řadu zastánců. Město se už v minulosti pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit. Záměr ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. Praha proto od nápadu upustila.

Ivan Reimann: Architektonická soutěž má smysl, jen když je profesionálně připravená