Rakouská pošta se chystá expandovat na východě

rakouská pošta

rakouská pošta Zdroj: E15

U českých dveří bude možná brzy zvonit také rakouská pošta. Po liberalizaci poštovního trhu ve zbytku Evropy v roce 2013 chce akciová společnost Rakouská pošta ve střední a východní části unie vstoupit také do klasického dopisního segmentu. „V těchto zemích je vstup na trh výrazně snazší než v Rakousku,“ uvedl šéf rakouské pošty Georg Pölzl v deníku Kurier.

Ve střední a východní Evropě už Rakouská pošta působí prostřednictvím řady menších firem, které koupila. Zajišťuje například odesílání dopisů bez adresáta a reklamní pošty či doručování balíčků. Mezi dceřiné firmy Österreichische Post ve střední a východní Evropě patří například maďarské pobočky firem Feibra a trans-o-flex. Na Slovensku Rakušanům patří logistická společnost InTime, kurýrní firmy Kolos a Slovak Parcel Service. Rakouská pošta vlastní také řadu menších firem v několika zemích bývalé Jugoslávie.

Podíl východu na celkovém zahraničním obratu rakouské pošty, který činí půl miliardy eur, je zatím zanedbatelný, většinu zahraničního zisku generuje Německo. Pošta chce ale zapojení východu zvýšit.

Na možné nákupy má prý plnou kapsu peněz. „Můžeme si dovolit koupit i něco většího, pokud bude nabídka,“ řekl Pölzl Kurieru. Neprozradil však, o které firmy by se Rakušané zajímali, protože „by to zbytečně zvedlo cenu“. Šéf Österreichische Post předestřel plány na expanzi na východ při prezentaci výsledků. Rakouská pošta v prvním čtvrtletí hospodařila s obratem 605,7 milionu eur, meziročně o šest procent více.

Monopoly odsouzené k pádu

Ve většině západních členských států EU už je poštovní trh otevřený, zatímco střední a východní Evropa si stále drží poštovní monopoly. Ty ale podle evropské směrnice musejí přestat nejpozději do konce příštího roku. Poštovní monopol stále funguje v deseti zemích EU: na Kypru, v Česku, Lucembursku, Řecku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Většina Evropy liberalizovala poštovní trhy na konci loňského roku.