Regulace hazardu připravila Synot Tip o půl miliardy tržeb

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: ctk

Pět let téměř neustálých legislativních změn zahrnujících zavedení loterijní daně, její zvýšení a právo obcí a ministerstva financí rušit povolení pro umístění výherních automatů se významně podepisuje na výsledcích jedné z největších tuzemských firem v tomto oboru – Synot Tipu. Firmě miliardáře a senátora Iva Valenty loni klesly tržby meziročně o pět procent na 6,33 miliardy korun.

Ve srovnání s rokem 2012 se přitom jedná o snížení o více než půl miliardy. Zisk firmy se loni snížil o pětinu na 44 milionů. „Stát na jedné straně neustále měnil a zpřísňoval podmínky pro legální provozovatele. Na druhé straně nebyl schopen zajistit efektivní kontrolu nad nelegální trhem, jehož růst svými neuváženými kroky sám způsobil,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Synot Tipu Miroslav Valenta. „Na výsledcích společnosti Synot Tip se tak již začal projevovat důsledek přehnané a nekoordinované regulace loterií,“ dodal.

K hlavním posledním změnám patří letošní zvýšení loterijní daně u kurzového sázení z dvaceti na 23 procent. Daň se zvýšila i u výherních automatů, z loňských dvaceti na letošních 28 procent, od příštího roku to bude ještě o sedm bodů více. Zároveň se zvyšuje denní poplatek za jeden automat z 55 na 80 korun. Výherní automaty patří přitom k hlavnímu byznysu Synot Tipu.

V Česku tak kvůli legislativě klesají počty výherních automatů. Ještě v polovině roku 2013 jich podle údajů ministerstva financí bylo přes 60 tisíc, letos v červnu již o deset tisíc méně. Kvůli zvýšení daní a rušení automatů dokonce majitel firmy Ivo Valenta rozhodl o tom, že se Synot Tip po dvou letech stáhne z pozice generálního partnera nejvyšší fotbalové ligy. Naopak se snaží ať už jako provozovatel her či výrobce zařízení expandovat v zahraničí, například v Řecku, Španělsku, Vietnamu či Macau.

Zisky Synot Tipu v posledních letechZisky Synot Tipu v posledních letech|E15