Rema Systém rozjela svoz elektroodpadu z domácností

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: nazeleno.cz

„Buď líný“ – k tomu nabádá společnost Rema Systém, která pod tímto sloganem dnes začala provozovat bezplatný odvoz elektroodpadu přímo z bytů či domů. Podmínkou odvozu z bydliště je však váha odpadu, který musí vážit aspoň 150 kilogramů. Lehčí odpad nad 25 kilogramů budou muset zájemci o odvezení složit do krabic.

Rema Systém zajistí odvoz elektroodpadu ve všední dny od 9 do 19 hodin. Lidé a jednotlivé domácnosti se také mohou navzájem domluvit, aby daly dohromady elektroodpad v potřebném množství.Stop padesát kilogramů představuje v praxi například pračku, lednici a žehličku. Lehčí odpad složený v krabici odvezou firmou zajištění kurýři.

Nový projekt poběží v celé republice a podle vyjádření firmy má nabídnout řešení zejména obyvatelům malých obcí, které nemají vlastní sběrný dvůr nebo jiné možnosti zpětného odběru. Rema Systém umožní lidem zbavit se i nekompletních starých spotřebičů.

Firma projekt financuje z recyklačních poplatků, které spotřebitelé platí zvlášť při nákupu nového elektrospotřebiče. Poplatek slouží na likvidaci zboží vyrobeného do 13. srpna 2007. Náklad na likvidaci mladších výrobků musejí výrobci a dovozci zahrnout do ceny nových spotřebičů. Výrobci a dovozci mají povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů od srpna 2005.

Ekologické likvidace se dočká jen 40 procent elektroodpadu

Sběr a likvidaci elektroodpadu mají na starost takzvané kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest - kromě Remy je to Elektrowin, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Asekol. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Průzkum společnosti Rema ukázal, že české domácnosti každoročně nashromáždí skoro 120 tisíc tun elektroodpadu. Na každou domácnost tak připadá v průměru 30 kilogramů vyřazených spotřebičů. Ekologické likvidace se dočká 40 procent celkového množství.