Ruská krize poznamená turismus, tvrdí evropský lídr cestovního ruchu

Pláž na ostrově Lefkada

Pláž na ostrově Lefkada Zdroj: CC BY-SA 2.5: Konstantinos Stampoulis; WikimediaCommons

Současná krize ve vztazích mezi Ruskem a Evropou může negativně ovlivnit globální turismus. Jde především o úbytek ruských turistů, jak upozorňuje německá cestovní a turistická skupina TUI AG, většinový vlastník největší evropské cestovní kanceláře TUI Travel.

Ruští turisté patří spolu s těmi čínskými mezi největší tahouny globálního turismu. Cestují totiž po celém světě. Navíc kam přijedou, tam utrácejí ve velkém. Jak odhadovala Světová organizace cestovního ruchu, ruští a čínští turisté měli v letošním roce vytáhnout globální turismus o čtyři až 4,5 procenta.

Situace se ale začíná měnit k horšímu, jak varuje TUI AG. Od loňského roku ruská ekonomika zpomaluje. Ruští spotřebitelé se navíc musejí vyrovnávat se sankcemi, které byly na Rusko uvaleny v březnu letošního roku. Situace se zkomplikovala po dalších sankcích ohlášených na začátku srpna, kdy Evropská unie a USA reagovaly na ruské embargo některých západních potravin.

Generální ředitel TUI AG Frierich Joussen uvedl, že firma už pociťuje vliv současné krize na turismus.

Méně ruských turistů eviduje i Česko

Napětí mezi Ruskem a Západem má za následek i úbytek ruských turistů v Česku. Například Prahu ve druhém čtvrtletí letošního roku navštívilo o 23 tisíc turistů méně než za stejné období loni.

Pokles počtu ruských turistů také prohloubily nedávné krachy ruských cestovních kanceláří.