Rusko se po vodce chystá zavést úřední ceny i na šampaňské

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Po tvrdém alkoholu se v Rusku objeví minimální úřední ceny i na šampaňské. Třičtvrtělitrová láhev šumivého vína by měla v obchodech stát nejméně 115 rublů (asi 71 Kč). Alespoň podle regulačního úřadu, jehož návrhy v tomto směru vláda až dosud vždy schválila.

Nápad ale tentokrát vzešel z řad výrobců šumivých vín, stěžujících si na nekalou konkurenci nabízející své sekty pod výrobní cenou. I podle expertů šumivá vína s cenou nižší než 115 rublů za 0,75 litru vesměs pocházejí z nezdaněné nelegální produkce, na kterou podle odhadů připadá třetina až dvě pětiny trhu.

Zavedení minimální ceny na vodku před třemi lety podle znalce Vadima Drobize mezitím snížilo podíl nelegální vodky na trhu asi o pětinu. Půllitrovka vodky nyní musí stát nejméně 125 rublů (asi 77 Kč), takže je na první pohled zjevné, že cokoliv lacinějšího je nelegální.

Za posledních deset let výroba šumivých vín v Rusku vzrostla téměř na trojnásobek, zatímco produkce běžných vín se zhruba zdvojnásobila, i když v absolutních číslech mají „tichá vína“ více než dvojnásobnou převahu nad šumivými. Popularita „ruského šampaňského“ podle vinařů pramení jak z toho, že bez bublinek se neobejde žádná oslava, tak i z poměrně nízké ceny.

V obchodech lze nyní láhev nejlevnějšího „ruského šampaňského“ koupit za 130-150 rublů a výrobci slibují, že nezdraží ani po zavedení minimální ceny, k čemuž nejspíše dojde na přelomu roku. Po sektech by pak mohly následovat i další vína, podobně jako po vodce následovaly i další druhy tvrdého alkoholu.