Rusové kvůli slabému rublu přestávají jezdit do jihovýchodní Asie

Phu Quoc, Vietnam (ilustrační foto)

Phu Quoc, Vietnam (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: ronan crowley via Flickr

Prudký pokles rublu má negativní dopad na cestovní ruch v severovýchodní Asii, protože téměř zdvojnásobil Rusům rozpočty na dovolenou na plážích ve Vietnamu, Thajsku nebo Kambodži. Rusové jsou přitom pro tuto oblast velmi důležití. Jsou druhou největší skupinou turistů v severovýchodní Asii za Číňany a do rozpočtů zemí přinášejí miliardy dolarů.

Rubl v loňském roce oslabil vůči dolaru o 43 procenta, hlavně kvůli propadu cen ropy a západním sankcím uvaleným na Moskvu kvůli ukrajinské krizi. Ruští turisté si tak nyní na dovolenou ve Vietnamu musí podle odhadů vietnamských novin připravit 140 tisíc rublů (téměř 71 tisíc korun), včetně letenky a ubytování. Loni to bylo 60 tisíc rublů. A když už si na dovolenou šetří, na místě si pak raději kupují instantní nudle, než aby jedli v restauracích.

Na turisty oblíbeném thajském ostrově Pchúket jsou běžnou záležitostí jídelní lístky v ruštině. Ruská slovíčka umějí i pouliční prodejci ve vietnamských přímořských letoviscích. V roce 2013, kdy se počet příjezdů ruských turistů do Vietnamu více než zdvojnásobil, zahájila letecká společnost Vietnam Airlines přímé lety mezi Moskvou a bývalou americkou základnou v Cam Ranh blízko oblíbeného přímořského letoviska Nha Trang.

V prvním čtvrtletí navštívilo Vietnam 95 800 Rusů. To bylo o 27 procent méně než loni a počet ruských turistů klesl za čtvrtletí poprvé od roku 2012. V Kambodži se počet ruských turistů za první dva měsíce letošního roku propadl o 51 procent na 18 300. V Thajsku se loni počet ruských turistů snížil o 8,6 procenta na 1,6 milionu a v lednu jejich počet klesl o 46 procent. Na Filipínách zaznamenaly v lednu o 12 procent méně turistů z Ruska.

Světová banka: Ruská ekonomická krize může trvat několik let

Rusku hrozí vleklá hospodářská recese. Světová banka nyní odhaduje, že hrubý domácí produkt Ruska v tomto roce klesne o 3,8 procenta. V příštím roce se sníží o další 0,3 procenta. Předpokládá to v pesimističtějším scénáři. Ten počítá s tím, že ceny ropy v příštích dvou letech stoupnou jen minimálně. Letos se ustálí průměrně na 53 dolarech za barel a v příštím roce budou o čtyři dolary na barel vyšší.

Tato prognóza je podstatně horší než prosincový odhad Světové banky, který pro tento rok předpokládal pokles ruské ekonomiky o 0,7 procenta. Pro následující rok již očekával návrat k růstu, odhadovanému na 0,3 procenta.