RWE Transgas zvýší cenu plynu, i když slíbila, že tak neučiní

Přestože společnost RWE Transgas na začátku září slibovala, že ve čtvrtém čtvrtletí už nezvýší ceny zemního plynu pro domácnosti, od 1. listopadu jeho cenu zvýší v průměru o 5,2 procenta. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až 80 korun více. Společnost tento krok zdůvodňuje prudkým oslabením koruny vůči americkému dolaru.

„Vzhledem k prudkému oslabení koruny se nám prodražuje nákup komodity, za kterou platíme v dolarech. Čekali jsme do poslední chvíle, jak se budou měnové kurzy vyvíjet, ale současný stav nás nutí ceny plynu mírně zvýšit,“ uvedl v tiskové zprávě člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop. Průměrné domácnosti, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a vytápění, vzrostou měsíční náklady na plyn o zhruba 80 korun. Zákazníci, kteří na zemním plynu pouze vaří, si měsíčně připlatí šest korun.

Konkurenční Pražská plynárenská zdražila již od října. Domácnost, která plyn od této firmy využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin připlatí měsíčně 87 Kč, tedy o téměř pět procent více.

Společnost E.ON. podle mluvčího Vladimíra Váchy ceny plynu nezvýší. „Slíbili jsme, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebudeme, slovo dodržíme,“ řekl dnes ČTK. V červnu zvedl E.ON ceny o sedm procent.

Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.