Saparia chce přestavět areál v Libuši

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Likvidace kontejnerových stání sloužících jako prodejní stánky, nárůst počtu parkovacích míst o téměř polovinu a zejména vybudování nových zhruba dvou desítek objektů včetně administrativní budovy, šesti lékařských ambulancí, mateřské školy pro 120 dětí a veřejného stravovacího zařízení. To jsou hlavní části plánu přestavby areálu v pražské Libuši přezdívaného jako Malá Hanoj, kterou zvažuje realizovat do roku 2020 majitel, společnost Saparia.

„Záměrem je v první fázi (do roku 2014) rekolaudace areálu z potravinářské výroby na nové využití v oblasti obchodu a služeb. Tato změna bude znamenat uvedení všech staveb, zhruba 70 objektů, do souladu s platnými právními předpisy a normami,“ uvedla firma v oznámení úřadům pro posouzení vlivu na životní prostředí.

Výhledově do roku 2020 pak firma mimo jiné počítá s vybudováním zhruba 20 nových objektů na místě současných kontejnerových stání a 60 parkovišť pro 1488 osobních automobilů. Převažovat mají skladové plochy, doplněné o další služby, jako například řemeslné opravny obuvi či elektroniky, kadeřnictví a fotoateliéry. Plocha areálu zůstane stejná.

Jedním z důvodů pro zásadní změnu podoby tržnice a skladů Saparia je podle zpracovatelů projektu zprovoznění dvou plánovaných komunikací. Jedná se o obchvat Písnice a s ním spojené otevření sjezdu z Pražského okruhu a výstavba propojovací komunikace Dobronická– Kunratická spojka. V blízkosti areálu by také mělo vzniknout depo a zázemí pro novou linku pražského metra D. Dopravní podnik zde plánuje i konečnou stanici metra Písnice.

Libušský areál Saparie vznikl spojením dvou areálů potravinářských společností, a to Masokombinátu Písnice a Drůbežáren Xaverov. Společnost, za níž stojí vietnamští majitelé, jej převzala před třemi lety.

Sklad v tržnici uzavřela letos na zhruba tři týdny z hygienických důvodů Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspekce zasahovala v tržnici také v polovině ledna, kdy zakázala prodej 3,5 tuny potravin. Před třemi lety vypukl v tržnici jeden z největších požárů v Česku, s nímž bojovalo 420 hasičů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.