Schlecker zavře každou druhou německou pobočku

ilustrační foto

ilustrační foto

Více než polovinu ze svých šesti tisíc německých prodejen zavře drogistický řetězec Schlecker, který minulý měsíc vyhlásil platební neschopnost. Insolvenční správce Arndt Geiwitz tak chce ušetřit na platech více než 15 tisíc zaměstnanců, které čeká propuštění.

„Tento řez je nezbytný pro přežití firmy,“ řekl Geiwitz. Nyní by mělo o práci přijít 11 750 zaměstnanců, po dokončení restrukturalizace by měl Schlecker mít jen 13 500 z dnešních přibližně 30 tisíc pracovníků.

Necelého tisíce poboček v Rakousku by se podle jednoho z mluvčích Schleckeru škrty týkat neměly. Generální ředitel české pobočky řetězce Petr Doležal už v lednu ujistil, že místní zastoupení problémy jeho mateřské společnosti neovlivní. „Chci bránit panice v České republice. Nás se ta situace nedotýká. Jsme ziskoví, chceme růst a stavět nové filiálky,“ řekl tehdy pro E15.cz.

Tvrdá úsporná opatření přinejmenším prozatím nedopadnou ani na dceřinou společnost Scheckeru IhrPlatz, jejíchž 650 prodejen nabízí kosmetiku, potravinové doplňky a domácí dekorace. IhrPlatz se přitom také nachází v insolvenci.

Zakladatel vyhlásil osobní bankrot

Schlecker se už v minulých letech zbavil více než tisíce prodejen. Ostatní pobočky se pokusil zrenovovat, při tom mu ale v lednu došly peníze. Zakladatel a majitel firmy Anton Schlecker vedl společnost jako takzvaný samostatný obchodník, za dluhy Schleckeru proto podle německých zákonů osobně ručí. Platební neschopnost podniku pro něj znamená i osobní bankrot.

Lehké to nebudou mít ani propuštění zaměstnanci, tedy převážně prodavačky. Podle deníku Berliner Zeitung bylo v lednu v tomto oboru 24 tisíc volných míst, o něž se ucházelo 300 tisíc nezaměstnaných. Odbory proto žádají, aby na pomoc Schleckeru přišel stát. Podle šéfky podnikové odborové rady Christel Haffmannové by měly být zachovány hlavně prodejny v menších obcích. „Také politici musí myslet na to, kde děda s babičkou na venkově koupí lepicí krém na své umělé zuby,“ poukázala na to, že Schlecker je v některých místech jediným obchodem svého druhu.

Geiwitz chce nyní firmu co nejrychleji oddlužit. Potom může následovat hledání investora, Schlecker by ale mohl zůstat i nadále samostatný, napsala agentura APA. Drogistický řetězec je prý životaschopný v obou případech.