Sdružení pro České pivo si vystačí bez politiků

Pivo

Pivo Zdroj: Shutterstock

Bez přímé podpory politiků se nakonec obejde Sdružení pro podporu Českého piva, nápoje honosícího se právem na logo Chráněného zeměpisného označení EU. Loni na podzim valná hromada sdružení sice odsouhlasila vznik dozorčí rady, v níž měli podle původního plánu – bez nároku na honorář – zasednout přímo poslanci v čele s vedením sněmovního zemědělského výboru. Nakonec se to obešlo bez nich.

Členové sdružení usoudili, že podporu najdou i bez účasti politiků v dozorčí radě. A politici sami o účast nestojí. Zřejmě i kvůli tomu, že nové i staré strany, které uspěly v loňských volbách, lákaly voliče třeba právě na omezení účasti politiků v dozorčích radách státních firem označovaných často za trafiky.

„Naše aktivity se zaměřují na získání dalších prostředků, například ze státního rozpočtu. Vedoucí pracovníci ministerstva zemědělství a sněmovny vyjádřili projektu svoji podporu. Jsme přesvědčeni, že pro rok 2015 další zdroje získáme,“ uvedl předseda sdružení Jan Hlaváček z Plzeňského Prazdroje. Podle informací deníku E15 by se mělo jednat o zhruba 1,8 milionu korun.

Inspirováni vinaři

Pivovarníci se původně inspirovali Vinařským fondem, v jehož dozorčí radě politici zasedají. Vinaři i díky tomu ubránili nulovou spotřební daň na tichá vína, zatímco u piva tato daň před čtyřmi lety stoupla o třetinu a významně se podepsala na poklesu spotřeby piva.

Sdružení chce hlavně podporovat šlechtitelství a výzkum, aby vznikaly další odrůdy sladovnického ječmene a chmele pro výrobu Českého piva. Právo označovat pivo takovýmto označením podle daných výrobních pravidel schválila Evropská komise v roce 2008.

Výrobci piva a sladu, jejichž produkty odpovídají specifikaci CHZO České pivo, přispívají ročně zhruba 8,8 milionu korun. To ale nestačí. Předloni proto založili Nadační fond České pivo sládka Františka O. Poupěte, který měl peníze na vývoj a výzkum získávat. Fond ale téměř nic nevybral a pivovarníci se rozhodli změnit zakládající sdružení tak, aby peníze získávalo přímo.