Šest dodávek stěhuje pražský bar na KVIFF. Podnik založili filmaři Hřebejk s Ondříčkem

Vinařství Bokovka

Vinařství Bokovka Zdroj: e15 Michael Tomeš

Soňa Hanušová
Diskuze (0)

Filmový festival láká do lázeňského města tisíce návštěvníků. Mezi pravidelné účastníky patří i některé pražské podniky. Jedním z těch, kdo každoročně sbalí kufry, na dveře vyvěsí ceduli „Zavřeno“ a zamíří do varu Varů, je vinárna Bokovka.

Bokovka je součástí karlovarského filmového festivalu od roku 2006, tedy v podstatě od svého založení. S výjimkou covidových let nechyběla ani jednou, letošní ročník bude její osmnáctý. Spojitost s filmem přitom není náhodná – mezi spoluzakladatele této vinárny patří režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček. Kromě nich se o její vznik zasloužili také sběratel umění Jan Bejšovec, grafik Aleš Najbrt, výtvarník Stanislav Diviš a fotograf Tono Stano.

Výběr vín v domě U Zeleného stromu

Původně Bokovka sídlila ve Pštrossově ulici, na současnou adresu v Dlouhé ulici se přestěhovala v roce 2014. Tehdy se dalším spolumajitelem stal Tomáš Karpíšek a skupina Ambiente, která zachovala původního ducha podniku, a zároveň jej povýšila na jeden z nejvýraznějších wine barů v Česku. Selekce vín se zaměřuje na země Evropy i Nového světa, velký důraz je kladen též na moravská vína od menších a naturálních vinařů.

Vinařství BokovkaVinařství Bokovka | Zdroj: e15 Michael Tomeš

Začátkem července ale dvůr domu U Zeleného stromu zeje prázdnotou. Hosté i sama Bokovka se totiž přesouvají do Karlových Varů. Logistika přitom představuje jednu z největších výzev. „Přesouváme bar, vína, mobiliář a další inventář. Celkem naplníme šest velkých dopravních aut. Přesto bychom neměnili, KVIFF je pro nás srdeční záležitost,“ uvádí generální manažer Bokovky Roman Novotný.

Vinařství BokovkaVinařství Bokovka | Zdroj: e15 Michael Tomeš

Hosté festivalu najdou pražský bar na karlovarském Husově náměstí

Také v Karlových Varech má Bokovka svou stálou adresu, Husovo náměstí 2. Zde ji hosté najdou i tentokrát. A na co se mohou těšit? „Máme za ty roky již osvědčený koncept, kterého se budeme držet i letos. Vezmeme s sebou sortiment vín, jimž přezdívám ‚festivalová‘. Jde většinou o lehká, mladá, dobře pitelná a zábavná vína. Dlouhodobě spolupracujeme s řezníky a kuchaři z Amasa a Našeho masa, kteří opět rozpálí grily a doprovodí naše vína burgery a steaky. V průběhu festivalu nám pomáhají také kuchaři z La Degustation Bohême Bour­geoise,“ vyjmenovává Novotný.

Jak se zdá, Bokovka je na nadcházející festival svědomitě připravena a nemůže ji nic zaskočit. Snad kromě počasí, které se podle Novotného dokáže ve Varech rychle proměnit a rázem přejít z chladných deštivých dní do tropických veder. I v této nevypočitatelnosti ale tkví kouzlo festivalové atmosféry. A kdo v jejím chaosu bude hledat pevný bod, může jej najít právě v Bokovce.

Začít diskuzi