Šest dodávek stěhuje pražský bar na KVIFF. Podnik založili filmaři Hřebejk s Ondříčkem
Filmový festival láká do lázeňského města tisíce návštěvníků. Mezi pravidelné účastníky patří i některé pražské podniky. Jedním z těch, kdo každoročně sbalí kufry, na dveře vyvěsí ceduli „Zavřeno“ a zamíří do varu Varů, je vinárna Bokovka.
Bokovka je součástí karlovarského filmového festivalu od roku 2006, tedy v podstatě od svého založení. S výjimkou covidových let nechyběla ani jednou, letošní ročník bude její osmnáctý. Spojitost s filmem přitom není náhodná – mezi spoluzakladatele této vinárny patří režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček. Kromě nich se o její vznik zasloužili také sběratel umění Jan Bejšovec, grafik Aleš Najbrt, výtvarník Stanislav Diviš a fotograf Tono Stano.
Výběr vín v domě U Zeleného stromu
Původně Bokovka sídlila ve Pštrossově ulici, na současnou adresu v Dlouhé ulici se přestěhovala v roce 2014. Tehdy se dalším spolumajitelem stal Tomáš Karpíšek a skupina Ambiente, která zachovala původního ducha podniku, a zároveň jej povýšila na jeden z nejvýraznějších wine barů v Česku. Selekce vín se zaměřuje na země Evropy i Nového světa, velký důraz je kladen též na moravská vína od menších a naturálních vinařů.
Začátkem července ale dvůr domu U Zeleného stromu zeje prázdnotou. Hosté i sama Bokovka se totiž přesouvají do Karlových Varů. Logistika přitom představuje jednu z největších výzev. „Přesouváme bar, vína, mobiliář a další inventář. Celkem naplníme šest velkých dopravních aut. Přesto bychom neměnili, KVIFF je pro nás srdeční záležitost,“ uvádí generální manažer Bokovky Roman Novotný.
Hosté festivalu najdou pražský bar na karlovarském Husově náměstí
Také v Karlových Varech má Bokovka svou stálou adresu, Husovo náměstí 2. Zde ji hosté najdou i tentokrát. A na co se mohou těšit? „Máme za ty roky již osvědčený koncept, kterého se budeme držet i letos. Vezmeme s sebou sortiment vín, jimž přezdívám ‚festivalová‘. Jde většinou o lehká, mladá, dobře pitelná a zábavná vína. Dlouhodobě spolupracujeme s řezníky a kuchaři z Amasa a Našeho masa, kteří opět rozpálí grily a doprovodí naše vína burgery a steaky. V průběhu festivalu nám pomáhají také kuchaři z La Degustation Bohême Bourgeoise,“ vyjmenovává Novotný.
Jak se zdá, Bokovka je na nadcházející festival svědomitě připravena a nemůže ji nic zaskočit. Snad kromě počasí, které se podle Novotného dokáže ve Varech rychle proměnit a rázem přejít z chladných deštivých dní do tropických veder. I v této nevypočitatelnosti ale tkví kouzlo festivalové atmosféry. A kdo v jejím chaosu bude hledat pevný bod, může jej najít právě v Bokovce.