Seznam ošizených potravin bude na webu

Supermarket - ilustrační foto

Supermarket - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá na svých webových stránkách zveřejňovat údaje o falšovaných potravinách, u nichž výrobce například některé složky nahradil levnějšími, aniž by o tom zákazníky náležitě informoval. Spolupráci chce inspekce nabídnout i svým evropským partnerům. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Jeho úřad podle něj bude usilovat i o novelu zákona o potravinách.

„Dávala by se tam zjišťování dozorových orgánů, týkající se potravin, které jsou prokazatelně falšovány,“ řekl Šebesta. Zákon o potravinách sice pojem falšovaná potravina neobsahuje, nicméně podle údajů na webu inspekce jde o potraviny, u kterých jsou uvedeny nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje.

SZPI podle Šebesty požaduje také změnu zákona o potravinách. „Chtěli bychom takové oprávnění, že pokud se zjistí falšovaná potravina v jedné šarži, tak aby se mohly pozastavit další šarže této potraviny,“ řekl Šebesta. Do doby, než bude na náklady prodávajícího nebo dovážejícího provedena analýza na danou látku, tak nebude moci být uvedena do oběhu. Další dodávku těchto potravin bude možné podmínit provedením nezbytné analýzy.

Nárůst falšovaných potravin může být reakcí na navýšení DPH

Inspekce loni provedla okolo 8000 kontrol, z toho v 15 procentech případů našla nekvalitní potraviny. „Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou, tu snahu o falšování potravin, tak to nějakým způsobem s tím DPH kalendářně souběžně jde,“ poukázal Šebesta na možnou souvislost s navýšením sazeb DPH u potravin z 10 na 14 procent, ke kterému došlo od počátku roku. K tomu se řetězce a prodejci mohou uchylovat z důvodů konkurenčních bojů.

Na tlak na snižování ceny a s tím související kvalitu potravin poukázal i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. „Ceny pro spotřebitele se zvedly v průběhu září až ledna o osm až 10 procent u základních potravin,“ řekl Toman. Další zvýšení se podle něj opět projeví zvýšením cen a dochází tak k dalšímu tlaku na snížení nákupních cen prodejců od výrobců.

Přímý vliv změny DPH na kvalitu naopak popírá ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Já musím říct, že neexistuje žádná studie, která by dokázala přímou souvislost nekvalitních potravin a DPH,“ řekl.

SZPI v posledním týdnu při běžných kontrolách našla v některých prodejnách tuzemských řetězců sýry a masné výrobky s nesprávným datem spotřeby, přičemž některé potraviny byly i prošlé. Se všemi obchodníky, u kterých zjistila prodej potravin se špatným datem spotřeby, zahájí správní řízení. Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila se totiž jedná o nekalé obchodní praktiky prodejců, které jsou zakázány zákonem o ochraně spotřebitelů.