Síť heren a kasin miliardáře Periče zkrachovala. Firmu položila regulace hazardu

Klasický výherní automat, jemuž se občas přezdívá jednoruký bandita.

Klasický výherní automat, jemuž se občas přezdívá jednoruký bandita. Zdroj: Foto Blesk - Zdyněk Schnapka

Většinovým majitelem Slot Group je miliardář Milutin Perič.
Jeden z největších tuzemských provozovatelů hazardních her v České republice Slot Group nezvládá platit dluhy. (ilustrační foto)
Výherní automaty
Závazky Slot Group podle zveřejněných výsledků převyšují jednu miliardu korun. Z toho 420 milionů dluží bankám.
Skupina navrhuje jako způsob řešení úpadku reorganizaci. To znamená, že by například při nalezení vhodného investora mohla pokračovat dál. 
7
Fotogalerie

Jeden z největších tuzemských provozovatelů hazardních her v České republice Slot Group nezvládá platit dluhy. Firma proto na sebe podala insolvenční návrh. Krajský soud v Plzni skupině miliardáře Milutina Periče vyhověl a vyhlásil insolvenční řízení, vyplývá z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. 

„S ohledem na stávající ekonomickou situaci na trhu, a především v důsledku legislativních změn v tomto oboru podnikání došlo k propadu výnosů společnosti a k trvalému snížení ziskovosti,“ stojí ve zveřejněném insolvenčním návrhu Slot Group podepsaném advokátkou a bývalou insolvenční správkyní Helenou Horovou.  

Propad byznysu dokládá firma čísly o svém hospodaření. Tržby firmy loni klesly o 46 procent na 1,1 miliardy korun. Firma současně výrazně prohloubila ztrátu na 300 milionů. 

Závazky Slot Group podle zveřejněných výsledků převyšují jednu miliardu korun. Z toho 420 milionů dluží bankám. Největším bankovním věřitelem je Commerzbank. Peričova skupina má k této bance závazky 372 milionů korun. Commerzbank v první polovině července celý dluh Slot Group okamžitě zesplatnila. 

Skupina navrhuje jako způsob řešení úpadku reorganizaci. To znamená, že by například při nalezení vhodného investora mohla pokračovat dál. 

„O reorganizaci navržené dlužníkem se rozhoduje ve dvou fázích. První je na řadě soud, když rozhoduje o způsobu řešení úpadku dlužníka. Následně soud schvaluje reorganizační plán navržený dlužníkem, pokud s tímto plánem věřitelé souhlasí,“ popsal další postup právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal. 

Pro Slot Group se stala osudovou regulace hazardu. „Se změnou právních předpisů vznikla možnost obcím, aby svými vyhláškami omezily podnikání v oblasti hazardních her, což způsobilo pokles počtu provozoven z původních 419 na dnešních 193. Další omezení jsou limity na délku hry, omezení výher, limity na prohry, přestávky při hře a samozřejmě i registrace hráčů,“ postěžovala si firma v insolvenčním návrhu. Podniku nepomohlo ani ořezání nákladů a prodej části portfolia.

Milutin Perič v žebříčku miliardářů deníku E15 obsadil 98. - 99. místo.