Škoda chce na Tchaj-wanu prodávat 50 tisíc aut, otevře tam zastoupení

Škoda Rapid Spaceback

Škoda Rapid Spaceback Zdroj: ctk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto příští rok otevře přímé obchodní zastoupení na Tchaj-wanu, kde dosud její distribuci zajišťovaly jiné firmy. Český podnik chce tímto krokem zvýšit odbyt svých modelů v zemi ze současných 2500 vozů ročně až na dvacetinásobek.

„Česká centrála Škody se rozhodla spustit vlastní přímé obchodní zastoupení na Tchaj-wanu, protože zhruba třicet procent vozidel se na Tchaj-wan dováží a tento počet nadále roste,“ citoval asijský server vrworld.com šéfa Škody Taiwan Chrise Lee.

Automobilka podle serveru vstoupila na tchaj-wanský trh v roce 2005, kdy se jejím prvním dealerem stala společnost Formosa Motors, což byla dcera konglomerátu Formosa Plastics Group. Firma ovšem distribuci značky kvůli špatnému odbytu po dvou letech ukončila. Od roku 2009 až do nynějška pak Škodu zastupuje Taikoo Motors.

Vyhlášená značka

Průměrné prodeje Škody se na ostrově s 23 miliony obyvateli pohybují mezi slabými dvěma až 2,5 tisíci auty ročně. Podnik nyní plánuje během pěti let zvýšit prodeje na minimálně 50 tisíc vozů ročně. Management nového zastoupení chce proto představit automobilku široké veřejnosti.

„Naší prioritou je vytvořit ze Škody vyhlášenou značku,“ řekl Chris Lee. Podle něj česká firma v budoucnu uvede na tchajwanský trh všechny své modely. Lee zároveň připomněl, že letos mladoboleslavská společnost celosvětově prodala kolem jednoho milionu vozů a za nový cíl si vytyčila roční odbyt ve výši 1,5 milionu aut do roku 2018.

Dosavadní slabé prodeje na Tchaj-wanu kontrastují s úspěchy mladoboleslavská značky v sousední Číně, která je největším samostatným trhem automobilky. V letošním prvním pololetí tam Škoda zvýšila své dodávky na víc než 130 tisíc vozů a do roku 2020 plánuje distribuovat až půl milionu vozidel ročně. Škodovka v Číně ve spolupráci s mateřským Volkswagenem svá auta také vyrábí.

Čínská republika
Tchaj-wan je ostrov v jihovýchodní Asii, jenž spolu s několika dalšími menšími ostrovy tvoří Čínskou republiku. Její legitimitu ale Peking, tedy Čínská lidová republika (ČLR), popírá a prohlašuje Tchaj-wan za svoji součást bez ohledu na to, že území Čínské republiky nikdy nezískala. Snaha ČLR sjednotit oba státy podle formule jedna země - dva systémy podobně, jako je tomu v případě Hongkongu, a současně vojenská hrozba, jsou zdrojem trvalého napětí mezi oběma státy. Samostatnost Tchajwanu oficiálně neuznává ani většina zemí světa.