Slavia Capital usiluje o insolventního správce české nafty

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu Zdroj: CTK/dpa

Slovenská skupina Slavia Capital podala nabídku na koupi skladů pohonných hmot firmy Viktoriagruppe, jež je v insolvenci. Lidovým novinám to řekl mluvčí investiční společnosti Slavia Capital Peter Benčurik. Slováci mají zájem o nádrže v Chlumci nad Cidlinou i v bavorském Kraillingu, kde má česká Státní správa hmotných rezerv uloženou naftu za 1,2 miliardy korun.

O koupi majetku po zadlužené Viktoriagruppe má podle Lidových novin zájem také přerovská společnost Fau a ve hře je zřejmě i bavorské městečko Krailling. Insolvenční správce Viktoriagruppe Mirko Möllen nyní podané nabídky vyhodnocuje.

S insolvenčním správcem se Česko pře o vlastnictví zhruba 80 milionů litrů nafty, které si do skladu firmy Viktoriagruppe v Kraillingu v minulosti uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Möllen v polovině letošního února umožnil Česku naftu ze skladu odvézt. Insolvenční správce ale SSHR nepotvrdil vlastnické právo k naftě, a odvoz paliva komplikuje porouchaná železniční vlečka v kraillingském areálu.

Slovenská investiční skupina Slavia Capital vznikla v roce 1995 a zaměřuje se mimo jiné na investice v energetice. Podle informací na svých internetových stránkách je Slavia Capital největším soukromým skladovatelem ropných produktů na Slovensku. Firma vlastní skladovací a distribuční terminál v Trebišove s kapacitou 14 500 metrů krychlových.

Podezřelá privatizace

V Česku působila Slavia Capital v minulosti mimo jiné jako poradce státu při prodeji společnosti Škoda Plzeň skupině Appian. Na podzim 2011 uvedla Mladá fronta Dnes, že švýcarská prokuratura kontaktovala české úřady s podezřením, že manažeři skupiny Slavia Capital dostali od nového majitele škodovky desítky milionů korun, ačkoliv Slavia působila při privatizaci jako poradce státu. Slavia Capital ale možnou korupci odmítla a policie případ kvůli promlčení odložila, uvedla v neděli Česká televize (ČT).

V médiích bývá Slavia Capital spojována s podnikatelem Tomášem Pitrem, který byl odsouzený za daňové úniky. „Myslím si, že jsem s nimi v minulosti něco dělal. Bylo to na bázi zprostředkování, něco ohledně Škody Plzeň. Nebo možná pro mě překupovali nějakou elektrárnu,“ citovala Pitra ČT.