Slovenské ceny potravin jsou nejvyšší ve střední Evropě

Ilustrační foto obchodu

Ilustrační foto obchodu Zdroj: David Vagaday/E15

Slovensko patří v Evropské unii k zemím s nejlevnějšími potravinami a nealkoholickými nápoji, ve srovnání s ostatními státy z takzvané visegrádské čtyřky (V4; Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko) jsou ceny těchto výrobků v zemi pod Tatrami ale nejvyšší. Vyplývá to z nejnovější analýzy slovenského peněžního ústavu Poštová banka.

„V České republice a Maďarsku najdeme na cenovkách potravin přibližně o desetinu nižší sumy než u nás. A v Polsku jsou potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 procent levnější. Je tedy zřejmé, že Slovákům z příhraničních oblastí se nákupy u sousedů skutečně vyplatí,“ uvedla banka, která vycházela z údajů za minulý rok. Upozornila ovšem, že při nákupní turistice je třeba vzít v úvahu náklady na dopravu a směnný kurz.

Slovákům se podle analýzy vyplatí v Polsku nakoupit jakékoliv potraviny. V Česku ve srovnání se Slovenskem jsou levnější hlavně oleje a tuky, chléb a pečivo, nealkoholické nápoje, ale také ovoce a zelenina či mléko, sýry a vejce. Naopak maso a ryby byly v České republice dražší, v Maďarsku pak mírně levnější než na Slovensku.

V rámci EU mělo podle banky nižší ceny potravin než Slovensko sedm dalších států. Kromě Česka, Maďarska a Polska také Estonsko, Litva, Bulharsko a Rumunsko. V průměru v celé EU byly potraviny o 13 procent dražší než na Slovensku.