Slovenskou síť Baumaxu má ovládnout konkurenční řetězec OBI

Baumax

Baumax Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jozef Kotulic, Wikimedia

Síť hobbymarketů rakouské společnosti Baumax má na Slovensku převzít německý řetězec OBI. Napsal to dnes slovenský list Hospodárske noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj, podle kterého o změně již byli informováni zaměstnanci poboček. Baumax odchod ze Slovenska, kde provozuje 14 prodejen, nepotvrdil.

„Vaše dotazy se odvolávají na fámy, které nemůžeme komentovat,“ řekla listu mluvčí bauMaxu Monika Voglgruberová.

Baumax loni na Slovensku podle portálu finstat.sk výrazně prohloubil ztrátu. Ta dosáhla 7,84 milionu eur (215 milionů korun), zatímco o rok dříve činila 0,6 milionu eur. Tržby mu na Slovensku klesly o zhruba pět procent na 107,2 milionu eur.

Finanční problémy

Deník připomněl, že Baumax se potýká s finančními problémy, nedávno opustil maďarský trh a jeho prodejny v Chorvatsku se dostaly do insolvence. V České republice bauMax provozuje 24 hobbymarketů, které loni prodělaly 562 milionů korun, o pětinu více než předloni.

Na Slovensku má hobbymarkety kromě bauMaxu také Hornbach, tento týden otevře na Slovensku svou první prodejnu společnost Bauhaus.

O tom, že prodejny Baumaxu zejména v Rakousku, Česku a na Slovensku jsou na prodej, informovala už loni rakouská a německá média. Vedení Baumaxu tehdy popřelo zprávy, podle nichž se firma prodává a jedním ze zájemců je konkurenční síť OBI.