Slovnaft hraje o první místo na českém trhu čerpacích stanic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Nákupem čerpacích stanic rakouské OMV či jiných firem plánuje Slovnaft získat až čtvrtinový podíl v českém maloobchodu s pohonnými hmotami. Deníku E15 to řekl generální ředitel Slovnaftu Oszkár Világi. „Chceme dosáhnout zhruba takového podílu, jaký máme na slovenském trhu – 23 až 25 procent,“ uvedl Világy. Zároveň potvrdil zájem o propojení s českou firmou Čepro, která vlastní téměř dvě stě čerpacích stanic EuroOil.

Slovnaft, který je součástí maďarské skupiny MOL, má zatím v tuzemsku jen menší síť 35 vlastních a partnerských čerpacích stanic.

Na roztříštěném českém trhu by čtvrtinový podíl znamenal pozici jedničky. Nejsilnější Benzina, kterou ovládá Unipetrol z polské skupiny PKN Orlen, má zatím v maloobchodu podíl 14 procent. Předseda Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček ale předpokládá, že velký zájem o akvizice v tuzemsku bude mít i ruský Lukoil a možná také PKN Orlen.

To, že současná dvojka OMV zvažuje prodej minimálně části ze svých 217 benzinek i dalších aktivit, potvrzují dobře informované zdroje na českém trhu. Indráček ale pochybuje o tom, že se čerpacích stanic opravdu zbaví. Připouští sice, že by Rakušané mohli síť dobře zpeněžit, ale český trh má pro ně výhodu – není daleko od rafinerie OMV ve Schwechatu. „Má smysl se zbavovat spíše vzdálenějších sítí,“ řekl.

I kdyby OMV na českém trhu zůstala, pravděpodobně se objeví další možnosti k nákupům. Indráčka by nepřekvapilo, kdyby český trh opustila společnost Shell. Dále je možné nakupovat od menších nezávislých hráčů, kteří vlastní zhruba polovinu z více než 2500 standardních benzinek.

Podle Világiho akvizice Slovnaftu na českém trhu nezastaví ani další vlna krize. Připomíná, že rafinerie Slovnaft byla historicky budovaná především pro slovenský a český trh. Slovnaft je už dnes silný v českém velkoobchodu, kde má podíl osmnácti procent. Indráček připomíná, že chuť Slovnaftu investovat v Česku měla v minulosti výkyvy – chvíli posiloval, chvíli prodával a záleželo na tom, jaký byl postoj mateřské skupiny MOL. Posilování Slovnaftu na českém trhu by podle Indráčka mělo velký efekt, kdyby slovenská firma převzala obchodní aktivity Čepra. Při jednáních o propojení s Čeprem má Slovnaft výhodu oproti Unipetrolu, jenž by transakci složitěji obhajoval u antimonopolního úřadu.