Sněmovna schválila dražší cigarety i zelenou naftu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

O tři až čtyři koruny už zřejmě od příštího ledna nebo února podraží krabička zejména luxusnějších cigaret. Sněmovna definitivně schválila i zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, takzvané zelené nafty, jak navrhoval Senát. Zemědělcům by tak ještě letos mohli získat zpět asi 1,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni. Změny nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Novelu prosadila vládní koalice spolu s komunisty. ODS byla proti a TOP 09 a Úsvit se hlasování zdržely. Důvodem jejich postupu byl mimo jiné způsob prosazení daňových změn, který vláda původně navrhla ve dvou novelách. V rámci novely o zelené naftě poslanci nejprve schválili snížení spotřební daně na pohonné hmoty, po dvou dnech rozhodnutí změnili. Senát pak obě daňové změny spojil.

Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní Česká republika sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence ČNB. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obává, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze.

ODS však poukazuje na fakt, že opatření se dotkne zejména dražších cigaret, což zvýhodní dovozce před domácími výrobci. Šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura proto neúspěšně navrhoval radikálně zrušit minimální sazbu daně nebo ve shodě s Milanem Urbanem (ČSSD) snížit pevnou část daně a zvýšit její minimální výši vždy o jeden haléř na cigaretu, což by podle nich sjednotilo zdanění na 3,20 koruny za krabičku.

Po podpisu prezidenta má novela nabýt účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Prodejci by pak cigarety za dosavadní ceny směli prodávat do konce druhého kalendářního měsíce po vyhlášení novely, tedy zřejmě do konce ledna. Výjimku by měly mít cigarety opatřené kolkem v minulých letech.