Soumrak jihočeských krav? Madeta neprodlouží smlouvy se 70 farmáři

Bu.

Bu. Zdroj: talkingpointsmem.com

kráva
Milan Teplý, předseda představenstva a generální ředitel mlékáren Madeta.
Niva z Krumlova. Na obrázku sýrařská linka společnosti Madeta na výrobu plísňového sýra ve specializovaném závodě v Českém Krumlově.
Madeta
Mlékárna Madety a výroba sýrů.
6
Fotogalerie

Farmáři na jihu Čech se bojí, že budou muset své chovy krav zlikvidovat. Jihočeská Madeta v příštím roce neprodlouží smlouvu s více než sedmi desítkami dodavatelů mléka. Podle ředitele společnosti Milana Teplého za tímto krokem stojí embargo mezi EU a Ruskem. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Teplý delší dobu tvrdí, že embargo zapříčinilo nadbytek mléka vyprodukovaného tuzemskými chovateli krav. Pro řadu z nich však neprodloužení smlouvy od Madety představuje existenční problémy.

Teplý svůj krok odůvodňuje tím, že ministerstvo zemědělství nesplnilo slib, že bude finančně saturovat škody zapříčiněné embargem mezi EU a Ruskem. „To se za dva a půl roku nestalo,“ řekl ředitel Madety.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s jeho tvrzením nesouhlasí. Podle něj existuje několik grantových titulů, pomocí nichž lze ztráty kompenzovat. „Společnost Madeta za poslední tři roky vůbec nepožádala o jakoukoli dotaci,“ řekl.

Teplý uvedl, že Madeta vykupovala litr mléka za šest korun a dále jej formou výrobků prodávala v přepočtu na litr za 3,50 Kč. Podle něj tento trend nemohl dlouho vydržet. Zemědělci, s nimiž Madeta neprodlouží smlouvu, budou hledat nové odběratele. Někteří farmáři se ale obávají toho, že jim to nepodaří a budou muset svůj chov zlikvidovat.