Speciální 2D kód má ochránit pacienty před padělky léků

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Do dvou let se v českých lékárnách začnou objevovat krabičky se speciálními 2D kódy, které umožní ověřit jejich původ, a tak pomohou ochránit pacienty před padělky léků. Uvedl to výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Padělané léky přímo ohrožují pacienty na životě, počet zachycených padělků v Evropské unii každoročně narůstá.

„Čeští zástupci výrobců a distributorů léčiv podepsali na začátku ledna Memorandum o porozumění, kterým se připojují k evropskému systému ověřování léků ESM,“ uvedl Dvořáček.

Vloni zaznamenala Světová zdravotnická organizace několik závažných případů. V květnu 2015 byly hlášeny falzifikáty meningokokové vakcíny, kvůli podezření na padělky byl preventivně zastaven výdej přípravku užívaného při chronickém přetížení organismu železem. Objevily se i krádeže několika šarží léků. „V takovém případě není možné ručit za to, že s balením nikdo nemanipuloval a že jeho obsah je správný,“ vysvětlil.

Sledovat cestu léku od výrobce až k pacientovi

Evropský systém EMS sdružuje výrobce léčiv a distributory napříč dodavatelským řetězcem tak, aby bylo možné sledovat cestu léku od výrobce až k pacientovi. Samotné ověření původu léku se má provádět pomocí speciálního 2D kódu umístěného na balení. „Po načtení se zobrazí údaje o původu léku, a tak bude možné odhalit případnou neoprávněnou manipulaci,“ popsal fungování systému Dvořáček.

V Česku zaštiťuje zapracování evropského modelu AIFP. Memorandum podepsali její zástupci s Asociací evropských distributorů léčiv (AEDL), Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) a České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Memorandem se zavázaly k účasti výrobci lékových originálů i jejich levnějších variant, tzv. generik a všichni významní distributoři působící na českém trhu. Pilotní fáze projektu začne příští rok, naplno by ověřování mohlo začít fungovat od roku 2019.