Společnost Philip Morris má v Německu problémy s dodávkami cigaret Marlboro

V Německu začínají na trhu chybět cigarety.

V Německu začínají na trhu chybět cigarety. Zdroj: Jan Rasch, Euro

Philip Morris má problém s nedostatkem krabiček.
2
Fotogalerie

Únorové odstavení závodu na kartonové obaly v ukrajinském Charkově komplikuje kompletování balíčků cigaret firmy Philip Morris. Německý tisk píše, že značky Marlboro a LM jsou hůře dostupné nebo na pultech chybějí. 

Kuřáci cigaret Marlboro mohou mít v Německu protíže koupit svou oblíbenou značku, uvádí německý server handelsblatt.de. Tabáková společnost Philip Morris, která je držitelem práv na Marlboro v Evropě, pro web potvrdila, že vzhledem k napjaté situaci na globálních trzích surovin, která se týká například i nedostatku kartonových krabic, může skutečně docházet ke krátkodobým výpadkům, ale pouze pro jednotlivé velikosti balení. Podle vyjádření společnosti v Německu chybějí určité velikosti balení. Běžné krabičky 22 cigaret Marlboro Gold jsou například v mnoha kioscích, supermarketech a čerpacích stanicích těžko dostupné, uvedl Philip Morris ve zprávě pro německá média. 

„Jsme si vědomi toho, že zákazníci mohli v posledních měsících zaregistrovat, že některé výrobky z našeho portfolia na některých vybraných prodejních místech byly i na českém trhu dočasně nedostupné. Dodavatelská a subdodavatelská krize, která byla globálně odstartována covidovou pandemií, se ještě více umocnila kvůli situaci v Rusku a na Ukrajině,“ řekl ředitel vnějších vztahů společnosti Philip Morris Petr Šebek.

Podle oslovených trafikantů zatím český trh v ohrožení není. „Cigaret máme zatím zásobu. V Německu se prodávají cigarety s různým počtem kusů i velká balení, která na českém trhu nejsou,“ uvedl Jiří Vondrouš, který provozuje trafiku v pražských Malešicích. Distributor tabákových výrobků Geco prostřednictvím své mluvčí Ireny Kováčikové pouze uvedl, že se k problematice nemůže vyjadřovat. 

Kde se na Ukrajině válčí:

Video placeholde
Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů • Videohub

Problémy s dodávkami cigaretových krabiček v Německu nejsou ojedinělé. Asociace kuřáckého tabákového průmyslu (VdR) uvedla, že výpadky dodávek jsou stále viditelnější. „Nedostatek kartonových krabic je problémem i pro tabákové společnosti, protože některé velikosti balení již nejsou v současné době k dispozici,“ řekl výkonný ředitel asociace Michael von Foerster. Pro server finanzen.net to zdůvodnil globálními problémy dodavatelského řetězce a nedostatkovým nákladním prostorem na lodích. Dodal, že společnostem v tabákovém průmyslu stále rostou náklady na výrobu a služby dodavatelů. Asociace VdR zastupuje středně velké společnosti z německého tabákového průmyslu.

Komplikace s distribucí se mohly podepsat i na propadu ceny akcií společnosti Philip Morris. Ty se na newyorské burze v pátek propadly o 0,2 procenta a obchodavaly se za 106 dolarů. V pondělí po otevření akciových trhů se znovu propadly, a sice na 105,52, tedy o 0,69 procenta.

Velký evropský výrobce cigaretových obalů, vídeňská Mayr-Melnhof Karton, potvrdil aktuální problémy, jimž výrobci cigaret vzdorují. Závod, který skupina provozuje na Ukrajině, není podle mluvčího v současnosti schopen vyrábět. To ale není hlavní důvod nedostatku. Mayr-Melnhof uvedl, že chybí karton, který na výrobu dodávají samotní výrobci cigaret. Jak dlouho situace potrvá, mluvčí nedokázal říci.