Sportovci chtějí žalovat Hušáka pro poškození dobrého jména

Hušák, Sazka

Hušák, Sazka

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) nemůže žalovat Aleše Hušáka o náhradu škody jako hlavního viníka ztráty Sazky a.s. Předseda ČSTV Miroslav Jansta na dnešní valné hromadě v Nymburce ale řekl, že ČSTV chce žalovat Hušáka za poškození dobrého jména a navíc bylo podáno trestní oznámení na neznámé osoby pro podezření z úvěrového podvodu.

Výkonný výbor měl na základě rozhodnutí dubnové valné hromady ČSTV podat žalobu na Hušáka, což ale nemohl udělat přímo. Plánoval ji připravit a předat svým zástupcům v orgánech Sazky a.s., mělo jít skoro o skoro miliardu korun.

„Provedli jsme řadu analýz, jednali s advokáty a stala se jedna věc, pro nás nepříjemná. Žalobu bohužel nemůžeme dát, protože jsme ztratili aktivní legitimitu, jelikož Sazku nevlastníme,“ řekl Jansta delegátům valné hromady ČSTV. Nástupkyní Sazky a.s. se stala Sazka sázková kancelář, kterou vlastní skupiny PPF a KKCG.

„Jelikož Hušáka nemůžeme žalovat jako vlastníci, budeme ho žalovat za poškození dobrého jména českého sportu,“ oznámil Jansta. „Rozeslali jsme dopis ostatním akcionářům mrtvé Sazky, jestli mají zájem se připojit, aby se vyjádřili,“ řekl Jansta s tím, že žaloba bude v řádech desítek, maximálně stovek milionů korun.

Podle Jansty byla podáno trestní oznámení na bývalé vedení Sazky pro podezření z úvěrového podvodu. „To je podezření na neznámé osoby, to jsme nemohli dát na konkrétní osobu. Zpracováno to bylo kvalitně i s řadou důkazních podkladů. Podali jsme to na vrchní státní zastupitelství a teď už záleží jen na státních orgánech. Tím končí naše kroky o vypořádání se s minulostí,“ řekl Jansta.

Už na dubnové valné hromadě Jansta delegátům odhalil, že čistá roční mzda a Hušákovy odměny za období 2007 až 2011 činily téměř 275 milionů korun. Jeho průměrný měsíční příjem v letech 2007 až 2010 dosáhl 5,638 milionu.

Jansta ukázal, jak bývalé vedení Sazky v době splátek za halu v Praze-Libni utrácelo. Výdaje za ošacení, auta, nemovitosti či nákup vinařství a uměleckých děl přišly skoro na miliardu.

Hušák sabotoval záchranu Sazky