Stamiliony z IT zakázek Lesů ČR se otočily ve Švýcarsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Téměř 340 milionů korun z vůbec nejdražších IT zakázek od státního podniku Lesy ČR skončilo u neprůhledných zahraničních společností, které mají konta ve Švýcarsku. V posledních čtyřech letech je od lesnického gigantu soustavně získávaly dvě stejné firmy – Dynn a Time Import.

V letech 2009 až 2012 tyto kontrakty dosáhly objemu 1,136 miliardy korun. Z alpské země pak peníze putovaly zpět do Česka na účty, k nimž mají dispoziční právo lobbista Jiří Hart a podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi. Zhruba 240 milionů korun bylo poté postupně vybráno v hotovosti. Vyplývá to z trestního oznámení na neznámého pachatele z řad státního podniku, které obdrželo policejní prezidium. Deník E15 měl možnost do něj nahlédnout.

„Existuje podezření, že IT zakázky zadané Lesy ČR jsou úmyslně vysoce nadhodnoceny a může docházet k vyvádění finančních prostředků z podniku,“ konstatoval zdroj blízký prezidiu. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej na přímý dotaz sdělil, že k této věci nebude poskytovat žádné informace.

Operace vypadaly následovně: Dynn a Time Import, za kterými stojí podle policie Hart, poslaly největší částku, přes 143 milionů korun, na účet společnosti Kendall Systém Limited. Více než 109 milionů pak obdržela Ecford Management Limited a konečně asi 83 milionů S. P. Research and Consulting. Všechny tři firmy mají sídlo v Londýně, dvě posledně jmenované dokonce na stejné adrese. Všechny mají také akcie na doručitele a jako předmět podnikání uvádějí PR a reklamu. Poté do hry vstupují další zahraniční společnosti s účty ve švýcarské bance Credit Suisse. Z těchto kont pak peníze putují zpět do Česka.

Převody Lesů ČR v letech 2008 až 2012Převody Lesů ČR v letech 2008 až 2012 | E15

Zásadní ekonomické výsledky Dynn a Time Import spadají do období od roku 2008 do podzimu 2012, jejich hlavní příjmy tvoří právě IT zakázky od Lesů ČR. Ty jich během posledních čtyř let zadaly 81 za 1,5 miliardy, z toho 75 procent získaly tyto dvě firmy.

Kontrakty měly být nadstavbou pro softwarové řešení dodávané od roku 2008 společností Ha-soft, které podnik za 17 vysoutěžených zakázek až do současnosti zaplatil dohromady 40 milionů. Týkaly se například poskytnutí vlastních softwarových produktů pro správu a chod pokladny, skladů a dalších páteřních činností spojených s ekonomickým fungováním Lesů ČR.

Z tohoto pohledu se dle policie jeví dodávky Dynn a Time Import jen jako podpůrné. „Navzdory tomu bylo těmto firmám, které nejsou významnými hráči na trhu IT, vyplaceno přes 1,1 miliardy. To je v zásadním nepoměru k hodnotě kontraktů ve prospěch Ha-soft,“ dodal zdroj blízký policejnímu prezidiu.

Státní lesnický gigant už dříve odmítl průběh tendrů a další podrobnosti kvůli údajnému utajení komentovat. Podle jeho mluvčího Zbyňka Boublíka byly zakázky zadány na základě jednacího řízení bez uveřejnění kvůli ochraně autorského díla. Ruce pryč od stamilionových kontraktů dalo i ministerstvo zemědělství s odůvodněním, že do výběrových řízení sobě podřízených organizací nezasahuje. V tomto případě jsou prý v gesci generálního ředitele podniku Svatopluka Sýkory.