Starbucks posílí na klíčovém trhu, koupí svou japonskou pobočku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mike Mozart, Flickr.com (CC BY 2.0)

Americký řetězec kaváren Starbucks odkoupí do plného vlastnictví svou japonskou pobočku, která patří mezi jeho nejziskovější na světě. Za 60,5 procenta akcií Starbucks Coffee Japan zaplatí společnost se sídlem v Seattlu svému japonskému partnerovi Sazaby League celkem 913,5 milionu dolarů (19,6 miliardy korun), sdělil Starbucks v úterý.

Starbucks Japan funguje od roku 1995 jako společný podnik mezi Starbucks a Sazaby League. Letos v létě přišla Sazaby za Starbucks s návrhem prodeje svého podílu, uvedla agentura Reuters.

Řetězec má v Japonsku kolem 1050 zařízení. Z hlediska tržeb je Japonsko druhým největším trhem řetězce a japonské kavárny mají jedny z nejvyšších ziskových marží na světě. Starbucks uvedl, že plné odkoupení poskytne příležitost zvýšit v Japonsku počet kaváren a rozšířit sortiment, zejména v segmentu kávy v plechovkách a podobných v Japonsku oblíbených produktů.

Starbucks má v současnosti přes 23 tisíc kaváren v 65 zemích světa. V Evropě otevřel první kavárnu v roce 1998 a v roce 2008 vstoupil na český trh.