Starbucks se vyhýbal placení daní i ve Švýcarsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kvůli daňovým trikům získal kavárenský řetězec Starbucks ve Velké Británii nechvalnou pověst. Nyní se ukazuje, že řetězec několik let neplatil žádné daně i ve Švýcarsku.

Zatímco ve Velké Británii se Starbucks úspěšně vyhýbal placení daní 15 let, podle rešerše deníku Handelszeitung uplatňoval ve Švýcarsku podobný přístup v letech 2008 až 2010. Za tato léta vykázala místní pobočka nulový zisk.

Nějaké daně ale Starbucks přesto zaplatil. Protože jeho majetek v uvedených letech vzrostl z 6,3 na 7,4 milionu švýcarských franků, zaplatil za tři roky dohromady na obecních daních 30 745 franků.

Švýcarsko se přitom v roce 2011 stalo první zemí kontinentální Evropy, ve které Starbucks otevřel svou pobočku. Během let zde dohromady otevřel 47 kaváren a zaměstnává okolo 700 lidí.

Starbucks se k tématu nechce příliš vyjadřovat. Firma pouze uvedla, že „plně spolupracuje s příslušnými švýcarskými daňovými orgány“ a své účetnictví navíc nechává kontrolovat nezávislým orgánem. Firma tvrdí, že zisková je až od roku 2009, protože v předchozích letech veškeré příjmy pohltily investice.

Bývalý vysoce postavený zaměstnanec firmy ale tvrdí, že švýcarský Starbucks vydělával i před rokem 2009. „Ve Švýcarsku jsme dosahovali zisku,“ řekl deníku muž, který nechtěl být jmenován. Dodal také, že firma si v této době půjčovala na investice od americké matky.

Právě půjčky od mateřské společnosti patří k oblíbeným daňovým trikům. Pobočky totiž svým vlastníkům musí platit úroky, což může sloužit k vyvádění zisku. Stejně mohou fungovat i licenční poplatky, které inkasuje mateřská firma.