Staropramen: Češi zase pili pivo o něco méně

Výstav loni stoupl. Po předloňském poklesu výstavu
Pivovarů Staropramen způsobeném krizí a zvýšení spotřební daně na pivo loni výstav firmy stoupl o osm procent

Výstav loni stoupl. Po předloňském poklesu výstavu Pivovarů Staropramen způsobeném krizí a zvýšení spotřební daně na pivo loni výstav firmy stoupl o osm procent Zdroj: ctk

Výrazné výkyvy počasí se podle prvních odhadů podepsaly na opětovném poklesu spotřeby piva v České republice.

„Loni jsme měli rok, který byl, co se týče počasí, extrémní. Ze šesti měsíců sezony byly čtyři měsíce velmi, velmi studené a v červenci naopak padaly teplotní rekordy,“ uvedl generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář.

Podle interních propočtů tuzemské dvojky na trhu, Pivovarů Staropramen, loni klesla celková domácí spotřeba piva včetně importu o tři až čtyři procenta na zhruba 15 milionů hektolitrů. Jedná se tak po letech 2008 až 2010 o další pokles během pěti let. Svaz pivovarů a sladoven odhady Staropramenu nekomentoval s tím, že vlastní odhady celkového výstavu tuzemského pivního trhu zveřejní na začátku dubna.

Hlavní pivovarská sezona trvá zhruba šest měsíců v roce od počátku jara do začátku podzimu. Loni ale byla dlouhá zima, květen propršel a výsledkem byly i červnové záplavy. Řada konzumentů tak na počátku léta bojovala s následky záplav, které navíc z provozu vyřadily řadu restaurací.

Výstav Staropramenu mírně stoupl
Pražský a ostravský pivovar tuzemské dvojky patřící od roku 2012 do nadnárodní skupiny Molson Coors loni vyprodukovaly 3,14 milionu hektolitrů piva a nápojů na bázi piva. Je to o 1200 hektolitrů více než o rok dříve. O několik set hektolitrů se mírně zvýšil i export, který tvoří zhruba pětinu výstavu. Pivovary Staropramen nyní vyváží do 38 zemí, přičemž loni přibyly tři – Finsko, Bělorusko a exotické Spojené arabské emiráty.

Loňský rok a nepříznivé počasí také znamenal konec jednoho tříletého trendu, a to nástupu ochucených piv, který už v pololetí zaznamenal propad o dvě pětiny.

Naopak pokračoval trend odklonu spotřebitelů od točeného piva v restauracích směrem ke konzumaci piva doma. Podíl prodejů piva v restauracích klesá už několik v kuse, loni dosáhl 43,8 procenta. Ještě před šesti lety přitom lidé vypili točeného piva více než v lahvích a dalších obalech.

Pokles se zřejmě týká i některých velkých hráčů. Staropramen a Budvar stejně jako řada menších pivovarů za loňský rok omezily nárůst výstavu. Výsledky zatím nezveřejnil Prazdroj či Heineken ČR.

Průměrná cena pivaPrůměrná cena piva | E15