Stát za dva roky zrušil desetinu automatů, tisíce dalších to čeká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek

Ambiciózní plán ministerstva financí z loňského jara zrušit do léta deset tisíc herních automatů díky pravomoci obcí regulovat hazard na svém území vyhláškami se naplnil jen zčásti. Podle rezortu bylo sice k 25. únoru zrušeno 9500 takzvaných technických herních zařízení v 1093 správních řízeních, ale pravomocné rozhodnutí se týká jen zhruba tří pětin z toho.

„Ve druhém stupni bylo pravomocně zrušeno 5635 technických herních zařízení, když bylo ministrem financí potvrzeno 663 rozhodnutí o zrušení povolení k provozování loterií a jiných podobných her,“ uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Ministerstvo začalo rušit povolení k provozu výherních automatů po dubnu 2013, kdy Ústavní soud umožnil obcím více regulovat hazard na jejich území obecními vyhláškami. Obce tak mohly zrušit hernu i s platným povolením ministerstva financí, které následně zahájilo stovky správních řízení o odebrání dříve vydaných licencí.

Pravomoc ministerstva rušit starší povolení k hernám, pokud se ocitnou v rozporu s novými vyhláškami obcí, před dvěma týdny potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Rušení automatů pokračuje

Původní odhady ministerstva v době výroku Ústavního soudu byly o něco realističtější. Úřad tehdy odhadoval, že by mohl zrušit čtyři až šest tisíc terminálů. Ke konci letošního února přitom rezort financí evidoval 56 900 automatů, v době nálezu Ústavního soudu jich bylo zhruba o desetinu více.

O povolení ministerstva kvůli obecním vyhláškám by ale mohly přijít tisíce dalších automatů. „Od Nového roku zahájilo ministerstvo financí rušení dalších 3320 technických herních zařízení,“ dodal Ležatka.

Do celkového počtu přitom nejsou zahrnuta správní řízení, která byla zahájena a zastavena třeba kvůli změně obecně závazné vyhlášky nebo ta, ve kterých skončilo povolení k provozu.