Stávkou ochromená Lufthansa ruší další lety do Prahy

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Dörte Kleinová, Lufthansa
Lufthansa
Lufthansa
Německá letecká společnost Lufthansa kvůli stávce palubního personálu na letišti ve Frankfurtu zrušila již více než 100 letů, převážně na krátké a střední vzdálenosti. Jsou mezi nimi i spoje s Prahou. (Foto ČTK)
Lufthansa
13
Fotogalerie

Pokračující stávka zaměstnanců německé letecké společnosti Lufthansa si v úterý 29. listopadu vyžádá zrušení čtyř příletů a tří odletů mezi Prahou a Frankfurtem. Ve středu 30. listopadu je pak v současnosti nahlášeno zrušení jednoho páru spojů Praha - Mnichov. Uvedla to mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Konkrétně by měly být zrušeny úterní lety z Prahy do Frankfurtu s odletem v 6:55, 14:25 a 18:45. Přílety do Prahy pak byly původně plánovány na 10:10, 13:45, 17:55 a 22:50. Zrušený spoj z Mnichova měl do české metropole přiletět ve středu ve 12:40 a zpět se vracet 13:15.

Piloti německého dopravce stávkují kvůli zvýšení platů od minulé středy. Denní ztráty firmy se odhadují na deset milionů eur (asi 270 milionů Kč.) Aerolinky se snaží další stávce svých pilotů zabránit soudní cestou. Soud v Mnichově podle agentury Reuters požádaly o vydání předběžného opatření. Minulý týden s podobnou žádostí neuspěly u soudů ve Frankfurtu nad Mohanem.

Odborová organizace Vereinigung Cockpit (VC) požaduje nárůst platů pilotů o 22 procent. Aerolinky naposledy v pátek připustily zvýšení v řádu jednotek procent, to ale odbory odmítly a varovaly před možností dalších stávek. Dopady stávky za zvýšení platů minulý týden pocítilo kolem 350.000 cestujících, firma kvůli ní zrušila na 2800 letů včetně spojení s Prahou.