Švédský módní řetězec KappAhl v Česku končí. Nevydělával

nákupní centra

nákupní centra Zdroj: E15

Český trh opouští švédský oděvní řetězec KappAhl. Vedení společnosti se rozhodlo ještě do konce roku uzavřít všech pět prodejen, které firma v tuzemsku provozuje. Důvodem jsou jejich neuspokojivé finanční výsledky.

Podle generálního ředitele KappAhlu Johana Åberga firma pravidelně přezkoumává ziskovost svých obchodů. „V současné době nejsme v pozici, která by nám umožňovala dostat se v Česku do kladných čísel,“ zdůvodnil Åberg odchod z Česka. Společnost se prý zaměří na trhy, kde může dosáhnout ziskovosti v kratším časovém horizontu.

Švédský řetězec tak odchází z Česka již po čtyřech letech. První obchod si v tuzemsku otevřel v roce 2009. Nyní má tady pět poboček: po jedné v Brně, Českých Budějovicích a v Liberci, dvě prodejny fungují v Praze.

KappAhl vznikl v roce 1953. Vedle České republiky provozuje téměř čtyři stovky prodejen ve Švédsku, Finsku, Norsku a v Polsku, zaměstnává 4500 lidí. Prodává dámskou, pánskou i dětskou módu od vlastních návrhářů.

Ve finančním roce 2012/2013 utržil 4,8 miliardy švédských korun, tedy asi 14 miliard korun. Každý rok prodá přibližně 60 milionů kusů oděvů. Vedení řetězce zdůraznilo, že odchod z Česka bude mít na provozní výsledky firmy jen minimální dopad.