Světový pohár přiláká sázky za stamiliony, mistrovství světa ale nepřekoná

Fortuna, sázky

Fortuna, sázky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Sobotní utkání mezi výběrem Evropy a Spojenými státy odstartuje prestižní hokejový Světový pohár, na který fanoušci čekali dlouhých dvanáct let. Turnaj za účasti nejlepších hokejistů planety včetně profesionálů z NHL, která klání pořádá, má proto ambici stát se další velkou sázkařskou akcí roku.

U největších sázkových kanceláří Tipsport a Fortuna tak lidé podle odhadu firem prosází přes 300 milionů korun. Předchozí tři velké sportovní akce – fotbalové Euro, hokejové mistrovství světa a letní olympiádu – ale nepřekoná.

Tuzemská jednička Tipsport odhaduje, že celkové přijaté sázky na Světový pohár by mohly dosáhnout hranice dvě stě milionů korun. Sází se hlavně na Kanadu, považovanou sázkovými kancelářemi za jasného favorita. Například v utkání proti Česku tvoří 99 procent sázek právě ty na javorové listy. Na celkové vítězství Kanady v turnaji je již nyní u Tipsportu vsazeno v kurzu 1,9:1 přes půl milionu korun.

Podle Tipsportu ale lidé neprosází tolik, jako u hokejového světového šampionátu či fotbalového Eura. „Turnaj nenabídne tolik zápasů jako jiné turnaje a navíc se jej účastní nejlepší z nejlepších. Krom několika duelů tak nebude markantní rozdíl mezi favority a outsidery – a těžko tak tipovat, jak zápas dopadne,“ uvedl.

Přečtěte si:

Podle tuzemské dvojky Fortuny se ale nadcházející hokejové hry stanou čtvrtou největší sportovní akcí letošní sezóny. „Celkové přijaté sázky očekáváme na úrovni 110 milionů korun,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Důvody nižšího zájmu oproti hokejovému mistrovství světa i podle něj spočívají v nižším počtu zápasů, kterých je na pořadu šestnáct, často bez jasného favorita. „Řada zápasů se hraje v nočních hodinách, což má také svůj vliv. Pozitivní efekt by jistě přineslo úspěšné vystoupení našeho týmu, tedy postup ze skupiny,“ dodal.

Kurzy na vítězství ve Světovém poháru v hokejiKurzy na vítězství ve Světovém poháru v hokeji|Dusan Kutner

Jenže Česko k favoritům podle zámořských médií i tuzemských sázkových kanceláří nepatří. Kurz na vítězství v turnaji činí většinou 30:1, což je druhý nejhorší kurz ze všech osmi účastníků – hůře už je na tom jen výběr Evropy s kurzem 45 až 60:1.

Naopak většina bookmakerů i sázejících věří Kanadě. „Na výhru Kanady směřuje 90 procent sázek,“ podotkl Šrain.
„Zájem bude určitě nižší i s ohledem na menší počet týmů a tedy i utkání. Aktuálně evidujeme sázky za necelého půl milionu korun,“ uvedla i mluvčí Chance Markéta Světlíková.

U dvou největších kanceláří Tipsport a Fortuna lidé na letošní mistrovství Evropy ve Francii prosázeli rekordních 1,7 miliardy korun. U světového šampionátu v hokeji to bylo přes 900 milionů, u letní olympiády pak ještě o sto milionů méně.