Hokejový pohár v Torontu vydělá miliony. Všem

šéfové. Lídry českého týmu „bez hvězd“, který především zámořští experti řadí mezi jasné outsidery torontského turnaje, jsou Jakub Voráček a Tomáš Plekanec.

šéfové. Lídry českého týmu „bez hvězd“, který především zámořští experti řadí mezi jasné outsidery torontského turnaje, jsou Jakub Voráček a Tomáš Plekanec. Zdroj: CTK

Už tuto sobotu začíná prestižní hokejový světový pohár. Turnaj, který se konal naposledy před 12 roky. Turnaj, jenž je svou prestiží přirovnáván k olympijským hrám. A možná je i předčí. Obě akce mají společné to, že se na nich utkají ti nejlepší hráči. Hlavním rozdílem jsou však finance. Olympijské prémie a odměny za světový pohár se nedají vůbec srovnávat. Pořádající NHL očekává, že vydělá 65 milionů dolarů.

Jedná se o megalomanský turnaj. Prestižní hokejový webový server Hockey news dokonce ve svém komentáři uvedl, že světový pohár se koná proto, aby liga, tedy NHL, i hráči vydělali. Celkový profit turnaje má být rozdělen 50 : 50 mezi hráče a NHL.

Na své si však přijdou i jednotlivé národní federace, jejichž týmy se turnaje zúčastní. Tedy i ta česká. Odměna za účast je 500 tisíc dolarů. Kromě toho ještě jednotlivé federace mají nárok na část zisku ze vstupného z přípravných utkání, která se odehrají ještě před turnajem.

Očekávané finanční výdělky jsou tentokrát mnohem vyšší než na posledních světových pohárech. Připomeňme, že v roce 1996 turnaj vydělal bezmála 20 milionů dolarů a před 12 lety to bylo 34 milionů dolarů.

Přestože světový pohár je pod pořadatelskou taktovkou NHL, televizní práva se obchodovala samostatně. To znamená, že ten, kdo vlastní práva na vysílání zápasů NHL, neměl automaticky zajištěna vysílací práva na tento turnaj. Tak se například stalo, že poprvé od sezony 2003/2004 se vrátí hokej na obrazovky stanice ESPN. Ta pro tento turnaj přeplatila NBC, jež vlastní vysílací práva na NHL až do roku 2021 díky kontraktu za dvě miliardy dolarů.

Tento ročník světového poháru je však prvním krokem v uskutečnění dalších plánů. Vedení NHL chce, aby se hokejový turnaj hrál po vzoru golfového Ryder Cupu. Tedy tým Severní Ameriky proti zbytku světa. Tento formát turnaje je v plánu od roku 2020.

Světový pohár bude přenášet Česká televize. Na kanálu ČT Sport odvysílá všech 17 utkání, noční zápasy bude druhý den opakovat.