Tabákové firmy čekají růst černého trhu

cigarety

cigarety Zdroj: Profimedia.cz

Nelegální trh s tabákem loni podle prvních odhadů tabákových firem vzrostl a bude dál růst. Důvodem je stále stoupající spotřební daň z cigaret, a tedy jejich celková cena. Roli hraje i příprava na splnění směrnice Evropské komise, která zvyšuje plochy s varovnými nápisy na 65 procent obalu.

Podle prvního dostupného průzkumu od tuzemské trojky Japan Tobacco International stoupl loni černý trh s cigaretami o procentní bod na 4,6 procenta. Růst černého trhu očekává i tuzemská jednička Philip Morris.

„Zavedením směrnice budou všechna balení na trhu standardizovaná a velmi si navzájem podobná a tím i mnohem jednodušeji padělatelná,“ říká v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel tuzemské pobočky Japan Tobacco Andrew Reay. „Nárůst o procentní bod na 4,6 procenta byl ale ovlivněn i nárůstem cigaretových cen,“ dodává.

Podle prvního dostupného průzkumu stoupl loni černý trh s cigaretami na 4,6 procenta.

Zatímco Japan Tobacco vychází z průzkumu založeného na sběru použitých cigaretových krabiček, tuzemská jednička Philip Morris vychází stejně jako ministerstvo financí z průzkumu KPMG, který bude k dispozici na konci jara.

„Nelze vyloučit, že nelegální trh s cigaretami letos vykáže rostoucí trend,“ uvedl člen představenstva Philip Morris ČR Tomáš Korkoš. „V případě tabákové směrnice může být důvodem především výrazné zvětšení plochy pro zdravotní varování na úkor značek a dále zákaz výrobků s charakteristickou příchutí. Svou roli může sehrát i zvýšení spotřební daně na tabák od ledna letošního roku,“ podotýká.

CigaretyCigarety|Repro E15

Podle zatím poslední studie KPMG za rok 2014 se úroveň černého trhu v Česku výrazně nezměnila a činila zhruba 3,1 procenta spotřeby. Ani Celní správa nezaznamenala podle ministerstva financí za poslední tři roky výrazné výkyvy v objemu černého trhu.

Ministerstvo ani letos neočekává, že by po zvýšení spotřební daně a zavedení směrnice nelegální trh stoupl. Motivací přechodu spotřebitelů na černý trh bývá podle ministerstva většinou nižší cena pašovaných či falšovaných tabákových výrobků.
„Vzhledem k tomu, že směrnice EU o obalech ani takzvaný protikuřácký zákon nemíří primárně na zvyšování ceny tabákových výrobků, není pravděpodobné, že by černý trh s tabákovými výrobky výrazně rostl,“ uvedla Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení úřadu ministra Andreje Babiše. Rozhovor s Andrewem Reayem čtěte v zítřejším vydání

Jak moc škodí elektronické cigarety?