Tendr České pošty na dodavatele stejnokrojů byl v pořádku, rozhodl ÚOHS

Česká pošta

Česká pošta

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
6
Fotogalerie
Výběrové řízení České pošty na dodavatele nových stejnokrojů za zhruba 240 milionů korun bylo v pořádku. Případ zkoumal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), žádné chyby ale nenašel. Jeho rozhodnutí je pravomocné. ÚOHS to oznámil na svých webových stránkách.

Úřad se případem začal zabývat na základě podnětu několika firem. Tendr napadla například prostějovská Kaja a pražská Brudra. Firmy v řízení mimo jiné namítaly údajnou podjatost znaleckého ústavu Institut pro testování a certifikaci, který byl poradcem hodnotící komise. ÚOHS to ale zamítl. Úřad také posuzoval otázku přiměřenosti požadavku České pošty na odolnost použitých látek vůči oděru. Ani v tomto ohledu žádné chyby zadavatele nenašel.

„V době vyhlášení zadávacího řízení nemohlo být zadavateli ani jednotlivým uchazečům známo, že se tento institut bude podílet na certifikaci materiálů dodavatelů v této zakázce,“ řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj institut pouze porovnal parametry nabídek předložených dodavateli s parametry požadovanými zadavatelem.

Nové stejnokroje zaměstnanců České pošty mají od příštího roku změnit image doručovatelů i pracovníků u přepážky. Při jejich výrobě se dbá na elegantní styl, ale také na praktičnost. Novinkou jsou materiály a designové prvky, které mají funkční i reklamní charakter.

Uniformy obdrží 21 750 zaměstnanců, mezi nimiž jsou přepážkoví pracovníci, doručovatelé, vedoucí pošt a někteří pracovníci v provozu. Vedení podniku tvrdí, že využití moderních materiálů i designových prvků má přispět k usnadnění náročné práce. Na rozdíl od dosavadního oblečení pošťáků, v němž se využívaly zejména syntetické materiály, pro nové oblečení pošta dává přednost textiliím s vyšším podílem přírodních vláken. Předpokládá se, že v následujících čtyřech letech obdrží zaměstnanci pošty stejnokroje v hodnotě 240 milionů korun. Výrobu zajistí společnosti Koutný, Xena a Blažek Praha.