Tesco má kupce pro pražské obchodní centrum Letňany

Obchodní centrum Letňany

Obchodní centrum Letňany Zdroj: ctk

Vlastník řetězce Tesco je těsně před uzavřením dohody s americkým investičním gigantem CBRE Global Investors. Transakce v řádu vyšších miliard korun je na spadnutí v pražských Letňanech.

Maloobchodní řetězec Tesco se tam dostává do závěrečné fáze jednání o prodeji Obchodního centra Letňany, největšího nákupního areálu v Česku. Komplex s téměř dvěma stovkami obchodů na více než 125 tisících metrech čtverečních má podle informací deníku E15 na dosah americký investiční obr CBRE Global Investors. Stejná firma, které v minulosti patřil Tančící dům. V České republice působí ještě s investorem spřízněná poradenská společnost CBRE.

Letňany patří mezi dobře zavedená a fungující obchodní centra. V minulých letech prodělaly modernizaci, Tesco si je rovněž vybralo za testovací areál pro nový koncept hypermarketu. Při takto velkých transakcích je obvyklé, že všechny strany mají podepsanou přísnou mlčenlivost ohledně sdělování jakýchkoli informací.

„V tuto chvíli není nic, co bychom mohli sdělit,“ uvedl tiskový zástupce amerického investora Rudolf Melzer. Informace nekomentovalo ani Tesco.

Nejaktivnější investor

CBRE Global Investors loni investoval do realit přes 21 miliard dolarů, což byl největší objem v historii společnosti. Polovinu z této částky firma utratila v Evropě, hodně aktivní byla právě v retailu. Američtí investoři byli minulý rok na tuzemském trhu v komerčních nemovitostech nejaktivnější ze všech.

Obří obchodní centrum v Letňanech není jedinou nemovitostí, které Tesco v Česku prodává. Na trhu se již objevily pozemky řetězce stejně jako několik nákupních center v regionech. Kroky k možnému prodeji společnost započala též u sítě malých obchodů Žabka.

Tesco vyčleňování majetku do speciálně založených firem vysvětlovalo tím, že jde o „zjednodušení interních postupů“. Rozprodej majetku souvisí se snahou českého i mateřského řetězce zalátat díry v hospodaření. Jeden obchodní dům již Tesco prodalo na Slovensku, další podobná transakce je tam na spadnutí.