Tesco opouští USA, nedaří se mu ani v Česku

Tesco

Tesco Zdroj: profimedia.cz

Hrubý zisk největší britského potravinového řetězce Tesco se v uplynulém finančním roce propadl o více než polovinu na necelé dvě miliardy liber (asi 60 miliard korun). Je to přitom poprvé za 20 let, kdy firmě klesl celoroční zisk. Podnik také potvrdil, že ukončí své ztrátové aktivity ve Spojených státech.

Celkové tržby společnosti ve finančním roce vzrostly o 1,3 procenta na 72,4 miliardy liber (asi 2,2 bilionu korun). Finanční rok skončil v únoru. Zisk ale srazily dolů rozsáhlé odpisy v USA, Velké Británii, České republice, Polsku a Turecku. Po celém světě společnost přišla o 2,3 miliardy liber. V Česku, Polsku a Turecku firma odepsala půl miliardy liber.

Tesco se také rozhodlo odepsat 804 milionů liber v britském majetku. Řetežec totiž změní svou dosavadní strategii a přestane se orientovat na velké prodejny. Firma vybrala stovku lokalit, které koupila před pěti až deseti lety, a které už nadále nebude rozvíjet.

Společnost již koncem loňského roku upozornila, že přezkoumá své aktivity v USA, kde provozuje téměř 200 menších obchodů Fresh & Easy a zaměstnává pět tisíc lidí. Náklady na uzavření řetězce, který zaměstnává asi 5000 lidí, budou činit asi 1,2 miliardy liber. Řetězec Fresh & Easy otevřel svou první prodejnu ve Spojených státech v roce 2007. Od té doby si vyžádal investice přes miliardu liber, nikdy však nevykázal zisk.

Tesco nyní plánuje opětovné dobytí ztracených pozic na britském trhu, kde vytváří 60 procent svého zisku. Investice do renovovaných prodejen, obměny nabídky a nové cenové politiky dosáhnou miliardy liber. Firma také chytá nábor nových zaměstnanců.

Navzdory špatným výsledkům Tesco tvrdí, že je na cestě ven z krize. V posledním čtvrtletí minulého roku firma dosáhla nejlepšího výsledku za uplynulé tři roky, uvedl šéf Teska Philip Clarke. „V Británii jsme se dotáhli na konkurenci a nyní ji překonáváme,“ dodal.