Tipsport spustí číselnou loterii dříve než Fortuna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Měsíc po konkurzu loterní společnosti Sazka se roztáčí kolotoč nových číselných loterií. Již 11. července ji spustí sázková kanceláře Tipsport a bude podobná té od Sazky, i když losovat se bude z méně čísel, z 36 oproti 49 u Sportky. Ještě před měsícem se přitom Tipsport tvářil, že sice o licenci na číselnou loterii požádal, ale její start byl prý tehdy pouze ve stadiu úvah.

Tipsport tak zřejmě vypálí rybník konkurenční Fortuně. Ta sice získala licenci o tři čtvrtě roku dříve než Tipsport a číselnou loterii chce spustit zhruba v polovině července. Dlouho to proto vypadalo, že prvenství po Sazce mezi dalšími zájemci o spuštění číselné loterie připadne Fortuně. Další číselnou loterii chystá na podzim Synot Tip, licencí má i sázková kancelář Chance.

Licenci od ministerstva financí získal Tipsport ke konci minulého týdne. „Cítíme, že v oblasti číselných loterií vznikl prostor pro nové hry,“ uvedl ředitel Tipsportu Petr Knybel. „Tipsportce dáváme do vínku tisíc sběrných míst, takže dostupnost pro sázející bude ihned značná,“ komentuje vstup do loterijního byznysu Petr Knybel, ředitel Tipsportu. Výherní čísla budou losována jednou týdně, na výhry se použije 55 procent přijatých vkladů za daný sázkový týden.

Veřejné losování bude za přítomnosti notáře a státního dozoru probíhat vždy v neděli večer ve vybrané pobočce Tipsportu v Berouně, v němž má Tipsport sídlo. Bude taženo šest výherních čísel z celkových 36 umístěných v osudí. K výhře musí sázející uhodnout aspoň tři ze šesti tažených čísel, v případě správného tipování všech šesti čísel získává výherce výhru v prvním pořadí.

Nevyplacená výherní jistina daného sázkového týdne se převádí do dalšího sázkového týdne formou Jackpotu. „Pravděpodobnost výhry v prvním pořadí v Tipsportce je sedmkrát větší než tomu bylo u staré známé loterie,“ tvrdí mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Tržby Sazky z číselných loterií zejména Sportky a Šťastných 10 dosahovaly každoročně asi sedmi miliard korun a právě ukrojit si co nejvíce z této částky budou chtít Tipsport, Fortuna a další. „Pokud Sazka opravdu skončí, bude se nově rozdělovat trh. A to bude bitva a půjde o hodně,“ řekl již dříve deníku E15 výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. O úspěchu podle něho rozhodnou tři faktory – síť poboček, výše jackpotu a síla a velikost reklamy.

Fortuna získala licenci již loni a původně ji chtěla spustit až na podzim. Kvůli úpadku, do kterého soud poslal Sazku na konci března, ale přípravy na spuštění loterie o několik měsíců urychlila. Zpočátku by měla mít tisícovku terminálů, do ledna by jich chtěla mít až tři tisíce. „Naším původním cílem je získání pětinového tržního podílu během dvou let,“ prohlásil již dříve mluvčí Fortuny Petr Šrain.