Transakce za 265 miliard: provozovatelé Alberta a bývalé Delvity se sloučí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ahold

Plánované spojení nizozemské maloobchodní společnosti Ahold s belgickým konkurentem Delhaize dnes schválili akcionáři obou firem. Informovala o tom agentura Reuters. Transakcí v hodnotě zhruba 9,8 miliardy eur (265 miliard korun) vznikne největší maloobchodní řetězec v zemích Beneluxu a jeden z největších ve Spojených státech.

Ahold působí i na českém trhu, kde provozuje obchody Albert. Delhaize z českého trhu již před lety odešel. Dohodu o fúzi podniky oznámily loni v létě. Na mimořádné valné hromadě v Amsterodamu dnes pro sloučení zvedlo ruku 99,97 procenta akcionářů Aholdu. V Belgii s návrhem vyslovilo souhlas 99,6 procenta akcionářů, kteří mají dohromady 62 procent akcií Delhaize.

Transakci ještě musejí schválit regulační orgány ve Spojených státech a v Belgii. Ahold i Delhaize mají podobné aktivity - jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí ve Spojených státech. Souhrnné tržby obou firem loni činily zhruba 62,6 miliardy eur. Oba podniky provozovaly dohromady zhruba 6750 obchodů.

Společnost Ahold vstoupila na český trh v roce 1990. V současné době česká divize podle svých internetových stránek zaměstnává více než 17 500 lidí. Firma Delhaize v minulosti na českém trhu provozovala supermarkety Delvita, v roce 2007 je ale za 100 milionů eur prodala německé maloobchodní skupině REWE Group.