Třetina turistických služeb má nedostatky. ČOI rozdala pokuty

Česká obchodní inspekce při kontrolách služeb pro turisty, zaměřených mimo jiné na prodej suvenýrů a tradičních českých výrobků, zjistila nedostatky ve více než třetině provozoven. Zkontrolovala jich od počátku dubna do konce června 308 a pochybení zjistila ve 110 z nich. Kontroloři za porušení předpisů uložili pokuty za víc než půl milionu korun.

Prodejci nejčastěji porušovali zásady poctivosti prodeje, tedy například navážili méně zboží, než měl zákazník zaplatit, nalévali pod míru nebo účtovali více, než udával ceník. Taková pochybení inspekce odhalila v 53 případech. Osmnáct kontrol zjistilo nedostatečné informování zákazníků o ceně a deset provozoven správně nebo vůbec nevydalo účtenku. Kontroloři také zakázali používání 37 vah a dalších měřidel bez úředního ověření.

ČOI v rámci letních kontrol také zakázala prodej více než stovky výrobků v hodnotě skoro 23 400 korun, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh. Celkem ve druhém čtvrtletí při kontrolách v restauracích, na koupalištích, na hradech a zámcích a ve sportovních areálech inspekce uložila 137 pokut v hodnotě 535 tisíc korun.

Kontrola podle ČOI ukázala, že v turistických službách jsou domácí i zahraniční návštěvníci stále „ve značné míře“ poškozováni. Prověrky budou v letní turistické sezoně pokračovat až do konce září. Souběžně inspekce kontroluje restaurace nebo služby orientované na sportovní aktivity.

Čeští turisté se vracejí k tuzemské dovolené