Turistů v Česku přibývá, za čtvrtletí se jich ubytovalo 3,3 milionu

Turisté na pražském Staroměstském náměstí

Turisté na pražském Staroměstském náměstí Zdroj: E15/Anna Vackova

V českých hotelech a penzionech se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo 3,3 milionu turistů, meziročně jich tak bylo o 11,9 procenta více. V ubytovacích zařízeních strávili o 12 procent více nocí, a to 9,5 milionu. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Mezi ubytovanými převažovali cizinci, kterých bylo o 60 tisíc více než tuzemských hostů. Proti loňskému lednu až březnu ale přibylo českých i zahraničních turistů. Počet zahraničních návštěvníků se zvýšil o 13,9 procenta a počet domácích o 9,9 procenta. Obě skupiny strávily v hromadných ubytovacích zařízeních v meziročním srovnání i více nocí, u cizinců byl nárůst o 12,1 procenta a u české klientely o 11,9 procenta.

Hosté přibyli ve všech krajích, přičemž největší jejich nárůst zaznamenal Karlovarský kraj. Hotely a penziony ve všech krajích republiky současně vykázaly i vyšší počet přenocování. Pouze na Vysočině bylo meziročně o pět procent méně přenocování cizinců, a to kvůli letošní absenci světového poháru v biatlonu, uvedl ČSÚ.

Zájem lidí o Prahu v zimě stoupl, v hotelech i déle zůstávali
V pražských hotelech a penzionech se v letošním 1. čtvrtletí ubytovalo 1,28 milionu lidí. Meziročně jich bylo o 13,9 procenta více. O zhruba stejný podíl, 13,6 procenta, se zvýšil i počet nocí, které v ubytovacích zařízení strávili. Hlavní klientelou v hotelech byli opět turisté ze zahraničí, v meziročním srovnání v nich ale přibylo více Čechů než cizinců. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu.
Z celkového počtu turistů v metropoli bylo 1,06 milionu cizinců, což je o 13,1 procenta více než o rok dříve. Čechů z ostatních regionů země zavítalo do Prahy na 222 400, což je nárůst o 17,5 procenta. Turisté v zimě v hlavním městě strávili 3,04 milionu nocí.
Praha je tradičně nejnavštěvovanějším místem Česka. Za ní skončil Královéhradecký kraj, kam v zimních měsících zavítalo 306 600 lidí. Třetí skončil Jihomoravský kraj s 227 400 návštěvníky. Nárůst počtu turistů zaznamenaly všechny kraje, největší byl ale v Karlovarském kraji, který meziročně navštívilo o 17,9 procenta více lidí.

Nejvíce turistů jezdí z Německa

Nejvíce zahraničních hostů přijelo do Česka jako obvykle z Německa, meziročně jich bylo dokonce o 20,4 procenta více. Přibylo i turistů ze Slovenska a Polska, kteří tvořili druhou a třetí nejpočetnější skupinu zahraniční klientely v Česku. Naopak přijelo méně Italů, kteří měli menší zájem hlavně o pražské hotely. Do první desítky zemí co do počtu příjezdů se v prvních třech měsících roku dostala i Jižní Korea, odkud přijelo do České republiky 56 tisíc hostů. Tedy o 17 tisíc více než čínských turistů.

České a moravské lázně navštívilo od ledna do března 171 tisíc lidí, tedy o 6,8 procenta více než o rok dříve. V lázeňských zařízeních i déle zůstávali, počet jejich přenocování se zvýšil o 10,2 procenta. Své pobyty ale prodlužovali podle ČSÚ domácí lázeňští hosté, zahraniční klientela je zkracovala. V lázních v Karlovarském kraji cizinci dokonce strávili o 0,1 procenta méně nocí než loni, zatímco Češi o 24,8 procenta více, doplnil ČSÚ.